Oficialii reuniţi în Maroc pentru a discuta despre politica economică şi monetară nu au reuşit să ajungă la un consens după ce state precum Ucraina, Olanda, Canada şi ţările nordice s-au opus modului în care a fost descrisă invazia rusă într-un proiect de text.

Limbajul a fost „total inacceptabil”, a declarat un oficial din Ucraina, care a vorbit sub protecţia anonimatului. „Pur şi simplu nu a fost suficient de puternic”, a explicat un oficial dintr-o altă ţară.

Spania, care a prezidat discuţiile, propusese replicarea limbajului convenit de liderii G20 la New Delhi luna trecută, care nu a condamnat Rusia, ci a afirmat că există „opinii şi evaluări diferite ale situaţiei”.

„Am făcut tot posibilul pentru a ajunge la un comunicat” comun, a declarat ministrul spaniol de finanţe, Nadia Calviño. „Acest lucru nu a fost posibil”, a recunoscut ea.

În schimb, FMI a emis o „declaraţie a preşedintelui”, aşa cum a făcut după reuniunile FMI şi ale Băncii Mondiale din primăvară.

În mod similar, un comunicat emis vineri de miniştrii de finanţe şi guvernatorii centrali ai G20 nu a menţionat invazia Rusiei în Ucraina şi nici conflictul în desfăşurare din Orientul Mijlociu dintre Israel şi Hamas, menţionează POLITICO.