Categorii
Actualitate

Consiliul Județean Cluj a anunțat că au început lucrările de schimbare a gazonului de pe Cluj Arena

Consiliul Județean Cluj a anunțat că astăzi au început lucrările de înlocuire a gazonului de pe Cluj Arena. Un consorțiu format din 5 firme de specialitate a câștigat licitația pentru aceste lucrări, valoarea totală a contractului fiind de peste 2,6 milioane de lei. Lucrările ar trebui finalizate în cel mult 3 săptămâni.

Lucrările ce urmează să fie executate includ:

I. Servicii de înlocuire a gazonului existent și de întreținere și exploatare a instalațiilor conexe.

 1. Se va îndepărta minim 40 cm din terenul existent, împreună cu gazonul existent, și se va depozita sub formă de rulouri.
 2. Se va îndepărta substratul poros de nisip (la o adâncime de circa 35cm) și evacuare substrat decopertat.
 3. Se va înlocui sistemul de încălzire/degivrare din teren cu cabluri electrice de încălzire flexibile în sol, senzori de temperatură, termostate de control al temperaturii și cutii de conexiune cu rezistențe – vor fi necesare 6 astfel de cutii amplasate la o adâncime de aproximativ 1 metru sub suprafața acoperită cu tartan, pentru a acoperi întregul spațiu. În plus, se va recupera sistemul existent de degivrare, care constă în peste 36 de kilometri de cabluri.
 4.  Se va instala un nou strat de substrat poros, format din nisip cu granulație de 0,01mm-0,4mm, cu o grosime de 20cm, și nisip cu granulație de 0,4mm-0,8mm, cu o grosime de 11cm, acoperit de un strat de turbă.
 5.  Se vor efectua verificări ale instalației de degivrare din teren, care include cablurile electrice de încălzire flexibile cabluri de legătură între rezistențe și tablouri electrice, senzori de temperatură din teren, tablouri electrice degivrare teren).
 6. Se va verifica sistemul de drenaj și sistemul irigații 

  II. Furnizare și instalare de gazon rulou natural

  1. Furnizare și instalare de 7900 mp de gazon nou pentru stadionul Cluj Arena

  Se va furniza și instala o suprafață de gazon de 7900 mp pentru stadionul Cluj Arena. Aceasta va fi montată și întreținută împreună cu instalațiile conexe. Produsele necesare pentru montare și întreținere a gazonului vor fi utilizate pentru întreaga suprafață de 7900 mp a terenului, precum și pentru întreținerea adecvată a sistemelor, instalațiilor și echipamentelor care au rolul de a menține un mediu cu condiții optime pentru dezvoltarea gazonului.

  Produsele de întreținere se vor folosi și pentru gazonul de pe taluzul din jurul stadionului, pe o suprafață de 5400 mp.

  Caracteristicile tehnice ale gazonului rulou necesar înlocuirii gazonului existent:

  • Semințele folosite pentru a obține rulourile de gazon vor fi certificate cu un certificat de calitate și vor consta din 30% Lolium perenne și 70% Poa pratensis, compoziţia substratului 80% nisip, 20% materie organică, densitate gazon 98%.
  • Pentru a fi potrivit, gazonul trebuie să fie matur și să aibă o vârstă cuprinsă între 16 și 18 luni, să fie sănătos, fără pete și cu rădăcini dense, să fie aclimatizat și să aibă o rezistență bună la trafic intens, având o culoare verde închis.Gazonul rulou trebuie să fie făcut dintr-un amestec de semințe selectate pentru a avea o toleranță bună la călcare, o viteza de refacere rapidă, o rezistență bună la ger, o toleranță bună la tundere cu înălțime joasă și o densitate mare.

   Gazonul trebuie să fie așezat pe un substrat nisipos, iar ultimii 5 cm ai substratului trebuie să fie amestecați cu turbă în proporție de 1:9, împreună cu un complex de NPK și alte substanțe minerale necesare sistemului radicular.

  • Gazonul va fi instalat fără un strat intermediar de vegetație sedimentară (fără strat de touch).Gazonul va fi furnizat sub formă de role mari cu o lățime minimă de 0,70 m și o lungime variabilă între 10 și 18 m. Variabilitatea se datorează nivelului de umiditate din sol în momentul când gazonul este dezvelit. Montajul va fi efectuat cu ajutorul unor utilaje speciale pentru instalarea gazonului în role, concepute pentru spații sportive, utilizând un utilaj agregat la tractor echipat cu anvelope pentru gazon. Grosimea rolei va fi de cel puțin 4 cm (1-2 cm strat de sol și 2-3 cm parte aeriană a vegetației (firul de iarbă)).

III. SERVICII DE ÎNTREȚINERE A SUPRAFEȚEI DE JOC ȘI A GAZONULUI DE PE TALUZUL DIN JURUL STADIONULUI

 1. Servicii de întreținere curentă
 2. Servicii de întreținere specială a gazonului
 3. Servicii de întreținere a substratului
 4. Servicii pentru utilizarea îngrășămintelor granulare
 5. Servicii de fertilizare foliară și administrare a biostimulatorilor
 6. Servicii pentru suprasemănarea suprafeței de gazon
 7. Monitorizarea suprafeței de joc
 8. Monitorizarea sistemului de fotosinteză artificială
 9. Monitorizarea sistemului de încălzire/degivrare a gazonului

Produsele destinate întreținerii gazonului sunt concepute pentru a acoperi întreaga suprafață de 7900 mp a terenului și pentru a susține utilizarea și menținerea adecvată a sistemelor, instalațiilor și echipamentelor necesare pentru a asigura un mediu propice dezvoltării gazonului. Aceste produse de întreținere vor fi folosite și pentru gazonul aflat în zonele verzi din jurul stadionului, care se întinde pe o suprafață de 5400 mp.

IV. COLECTAREA, TRANSPORTUL ȘI DEPOZITAREA DEȘEURILOR ÎN DEPOZITE AUTORIZATE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *