Conform statisticilor, varicele și alterarea fluxului sanguin sunt diagnosticate la 72% dintre femeile mai mari de 60 de ani (37% la femeile mai mari de 50 de ani). Cel mai periculos la această afecțiune este că nu se remediază cu trecerea timpului: expansiunea venelor subcutanate crește, ceea ce înseamnă că umflarea membrelor, durerea și riscul de tromboză vasculară sunt, de asemenea, în creștere.

Fără nicio îndoială, odată cu folosirea produselor moderne, această afecțiune se poate trata în mod facil. Doctorul chirurg și flebolog independent, Medic de onoare, Om de știință de onoare al României, Membru al Societății europene de flebologi, Membru al consiliului de administrație al Asociației flebologilor, Profesor și șef al Centrului medical de flebologie modernă, Domnul Dr. Bogdan Ionescu ne explică care sunt metodele moderne de tratament ale varicelor la bărbați și femei.

Bine, este clar că mulți nici măcar nu își dau seama că este o afecțiune în toată regula și subestimează urmările acesteia. Mulți speră că va dispărea de la sine odată cu timpul, dar adevărul este că nu dispare niciodată. Varicele pot distruge viața unei persoane nu numai din cauza umflării constante și a sindromului de durere, ci și pentru că duce la apariția și dezvoltarea complexelor. Desigur, toate acestea își au cauzele: la persoanele cu varice la nivelul membrelor inferioare, mereu se observă o hiperpigmentare a pielii, predomină o nuanță albăstruie și apar ulcere trofice în cazuri mai avansate. Persoanele care se află în jurul acestor pacienți, observă toate aceste lucruri, care duc ulterior la complexe. Aceia care suferă de varice trebuie să-și ajusteze garderoba pentru a-și ascunde problema: se încalță cu pantofi largi, poartă pantaloni mari și șosete negre.

Cu toate acestea, principalul pericol al acestei afecțiuni este, în acest context, apariția și dezvoltarea tromboflebitei. Tromboflebita(inflamație a peretelui intern al venei) duce la formarea de cheaguri de sânge care pot bloca peretele venei prin formarea de flebotromboză, putând ajunge și la plămâni prin sistemul venelor genitale inferioare care se separă de peretele vaselor de sânge. În acest caz, se poate produce un tromboembolism al arterei pulmonare, fiind o complicație gravă, și uneori chiar mortală.

Dacă varicele nu sunt tratate, va apărea o hipertensiune venoasă dinamică: în timpul mersului, presiunea din sistemul venos încetează să mai scadă până la valorile necesare pentru a asigura un aport de sânge normal prin țesuturi. Se produce o insuficiență venoasă cronică. La început, apare un edem, apoi, împreună cu lichidele, celulele sanguine (eritrocite, leucocite) penetrează țesutul subcutanat. Apar lipodermatoscleroza și hiperpigmentarea. Odată cu conservarea și evoluția tulburărilor de microcirculație și a stazei sanguine, celulele pielii mor și se instalează ulcerul trofic. Iar acest lucru înseamnă deja un handicap.

De fapt, persoanele care se tratează singure în lupta cu varicele (sau care nu luptă absolut deloc) trăiesc cu o bombă cu ceas. Sincer să fiu, eu nu înțeleg de ce ei fac asta. Acum există modalități destul de eficiente pentru a trata varicele. În 2-3 săptămâni, este posibil să uitați de această problemă pentru totdeauna.Mai mult, vreau să descurajez pe toată lumea să facă operații. Inclusiv să utilizeze laserul. În ciuda vitezei mari a operațiilor realizate (cu care își ademenesc pacienții clinicile și doctorii care doresc doar să facă bani), acestea au multe urmări negative pentru sănătatea femeilor, deoarece pot duce la desprinderea unui cheag de sânge. Dar principalul dezavantaj al intervenției chirurgicale este reprezentat de faptul că e o simplă eliminare estetică a problemei, cu alte cuvinte, elimină consecințele afecțiunii, dar nu și cauza.

Deoarece cauza rămâne, problema va reapărea în viitor. Și mult mai rapid, în 1-2 ani.

Dacă doriți să scăpați de varice odată pentru totdeauna, atunci trebuie să eliminați cauza. Mecanismul declanșator în apariția și dezvoltarea varicelor se consideră a fi o perturbare a funcționării normale a valvulelor venoase cu apariția unui flux invers (reflux) de sânge.În timpul operațiilor, se curăță vasele de sânge sau se curăță în totalitate o parte din venă, cu toate acestea, funcționarea normală a valvulelor nu este restabilită printr-o astfel de operație.