Întrebat dacă Guvernul plănuieşte ca, dacă prin adoptarea noilor măsuri fiscale nu adună suficienţi bani la buget, să majoreze taxe, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că nu se măresc taxe şi că i ”s-a acrit” de excepţii în ceea ce priveşte taxarea şi impozitarea. 

 

”Nu se mai măreşte nicio taxă. Noi am venit cu un pachet pe toate cele trei paliere. Nu poţi să reglezi anumite măsuri fiscale şi veniturile bugetare dacă nu te uiţi la toate palierele. Eu nu mai suport cuvântul excepţie. De când sunt prim ministru, mie mi s-a acrit de acest cuvânt. Cu cât îmi vin mai multe informaţii de la Finanţe cu privire… avem excepţii la excepţii. Nu se poate aşa ceva! Am distrus această ţară prin 500 de excepţii luate în 100 de acte normative. Niciunde în lume. Noi dorim acum să aderăm la OECD. E foarte important, intrăm în rândul ţărilor dezvoltate. E mai important decât Schengen, economic. Şi aşa am avut, pentru prima oară, peste 11,3 miliarde de euro investiţii directe. Este foarte important, o dată, să vedem ce avem excepţii. Eu nu am introdus taxe noi, am scos din excepţii. Nu mai suportă statul român excepţiile. Intervii punctual cu excepţii, peste tot se întâmplă în lume acest lucru, şi în Uniunea Europeană, pe anumite categorii. E ca perfuzia când eşti bolnav. Îţi pun perfuzie, eu, statul, pentru a nu te lăsa să mori, dar în momentul în care te simţi pe picioarele tale, în momentul acela scot perfuzia şi te las să te descurci. Am venit cu scoatere de excepţii, am venit cu combaterea evaziunii şi va fi drastică”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni seară, la Antena 3.

 

El a spus că excepţiile la taxare reprezintă, anual, 75 de miliarde de lei, în timp ce evaziunea fiscală păgubeşte bugetul de 160 de miliarde de lei, pe fondul ”celei mai mici impozitări la capital”.

 

”Nimeni, niciun om de rând nu va fi afectat de măsurile pe care o să le ia Guvernul. Niciun om de rând. Nu pot să accept, pentru 15% să ai un beneficiu, când tu ai peste 10.000 de lei eu să-ţi mai dau spor de antenă de 15%. Sporurile sunt procentuale, nu nominale. Adică unul care are salariul cel mai mare la statul român, nominal, câştigă mai mult din sporul de antenă. Trebuie să pun o limită. Dacă ai 400 de milioane, eu îţi mai dau spor de antenă de 15%?”, a adăugat Ciolacu.