Randamentul obligaţiunilor pe doi ani ale Trezoreriei SUA a crescut, ca şi preţurile spot ale aurului.

Banca Centrală Europeană a efectuat o nouă majorare a dobânzii cheie cu 0,50 puncte procentuale, în ciuda tulburărilor recente de pe pieţele financiare.

Acţiunile First Republic Bank au crescut cu aproape 22% înainte ca tranzacţionarea acestora să fie oprite joi, după ce s-a spus că mai multe bănci mari ar fi în discuţii pentru a depune miliarde de dolari pentru a salva banca aflată în dificultăţi financiare, au declarat trei surse care cunosc problema. Ulterior, banca a primit 30 de miliarde de dolari, în cadrul unui program de susţinere a sa.

Acţiunile Credit Suisse au petrecut cea mai mare parte a zilei în creştere cu aproximativ 20% după ce Banca Naţională Elveţiană (BNS) i-a acordat sprijin.

Pieţele financiare încă anticipează o majorare cu 0,25 de puncte procentuale a dobînzii cheie de către Rezerva Federală, în martie, în timp ce preşedinta BCE, Christine Lagarde, a descris joi creşterea ratei dobânzii, care a ajuns la 3%, drept ”o decizie solidă” de a readuce inflaţia sub control.

Indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 1,22%, S&P 500 cu1,8%, iar Nasdaq Composite cu 2,51%.

Indicele global al acţiunilor MSCI, care urmăreşte acţiunile din 49 de ţări, a câştigat 1,07%.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a închis în urcare cu 1,3%, revenindu-şi după o scădere cu 0,6% imediat după ştirile privind majorarea ratelor dobânzilor BCE, prin care a atins un nou minim din 10 săptămâni.

Indicele sectorului bancar a câştigat 1,2%, revenind de la o scădere de 1% în cursul zilei, în urma creşterii ratelor.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a urcat cu 1,57%, CAC 40 al bursei din Paris a avansat cu 2%, în timp ce FTSE 200 al bursei din Londra a crescut cu 0,9%.

Banca Naţională a Elveţiei a confirmat joi, devreme, că va oferi ”lichiditate” Credit Suisse. Banca a declarat că ”ia măsuri decisive” şi că va împrumuta de la banca centrală până la 50 de miliarde de franci elveţieni (53,76 miliarde de dolari).

Acţiunile bancare din Europa au consemnat miercuri cea mai abruptă scădere de o zi din mai mult de un an, ca urmare a problemelor Credit Suisse, care au avut loc, de asemenea, după prăbuşirea a două bănci din SUA, săptămâna trecută.