Sursă foto: zcj.ro

Consiliul Județean Cluj și Compania de Apă „Someș”, în care forul administrativ județean deține o pondere majoritară în acționariat, au alocat, în decursul anului 2023, o sumă suplimentară de peste 26 de milioane de lei, în adiție la fondurile europene atrase. Această investiție a fost destinată extinderii și înlocuirii rețelelor de alimentare cu apă și colectare-epurare a apelor uzate.

Totalizând 43,2 kilometri de rețele noi sau modernizate pentru apă și canalizare, aceste investiții au fost finanțate prin intermediul fondului „Întreținere, Înlocuire, Dezvoltare – I.I.D.” al Companiei de Apă „Someș”. Acest fond este constituit din redevențe și impozite pe profit virate de către Consiliul Județean Cluj și returnate ulterior de către acest for administrativ către Companie, cu scopul de a sprijini implementarea de noi proiecte de investiții. Banii au fost alocati pentru susținerea proiectelor locale de infrastructură care nu au fost incluse în programele majore de investiții finanțate din surse europene.

„Am ales să folosim acești bani pentru a completa investițiile edilitare în valoare de circa 680 de milioane de euro cofinanțate de Uniunea Europeană în ultimii 30 de ani. Suntem foarte mulțumiți că, doar în cursul anului trecut, am reușit să extindem și să optimizăm din acești bani rețelele de apă și canalizare din 10 localități, inclusiv de pe patru străzi din municipiul Cluj-Napoca”, a afirmat președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Prin urmare, în decursul anului 2023, au fost finalizate, recepționate sau a fost inițiată procedura de recepție pentru 10 contracte de lucrări, focalizate pe înființări, extinderi și modernizări ale sistemelor de apă, acoperind o distanță totală de 27,14 kilometri, precum și ale sistemelor de canalizare, cu o lungime totală de 16,079 kilometri. În plus, au fost construite 13 stații de pompare pentru apă potabilă și ape uzate, însoțite de peste 740 de branșamente și racorduri la imobile.

Este important să subliniem că, din aceleași surse de finanțare, în anul precedent au fost inițiate lucrările în cadrul a trei noi contracte, dintre care cel mai semnificativ vizează extinderea infrastructurii de alimentare cu apă în zona montană a județului Cluj, acoperind comunele Călățele, Mănăstireni, Râșca și Beliș. Valoarea totală a acestui proiect, care va beneficia aproximativ 9.300 de locuitori, este de 23.162.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.