Relaţiile dintre UE şi Teheran s-au deteriorat în ultimele luni, deoarece eforturile de a relansa discuţiile nucleare au stagnat.

Iranul a reţinut mai mulţi cetăţeni europeni, iar blocul a devenit din ce în ce mai critic cu privire la tratamentul violent faţă de protestatari şi la utilizarea execuţiilor împotriva acestora.

UE discută despre o a patra rundă de sancţiuni împotriva Iranului, iar surse diplomatice au spus că membrii Gărzilor Revoluţionare vor fi adăugaţi pe lista de sancţiuni a blocului săptămâna viitoare.

Dar unele state membre ale UE doresc să meargă mai departe şi să desemneze Gărzile ca fiind o organizaţie teroristă.

Dolarul s-a vândut sâmbătă cu 447.000 de riali pe unitate, pe piaţa neoficială a Iranului, comparativ cu 430.500 în ziua precedentă, potrivit site-ului de schimb valutar Bonbast.com.

Rialul şi-a pierdut 29% din valoare de la protestele la nivel naţional declanşate după moartea în custodia poliţiei a unei iraniene kurde de 22 de ani, Mahsa Amini, pe 16 septembrie.

Tulburările au reprezentat una dintre cele mai mari provocări la adresa guvernării teocratice din Iran de la Revoluţia Islamică din 1979.

Site-ul economic Ecoiran a atribuit vina căderii continue a rialului unui aparent ”consens global” împotriva Iranului.

”Presiunile politice tot mai mari, cum ar fi plasarea Gărzilor Revoluţionare pe o listă de organizaţii teroriste şi impunerea de restricţii asupra navelor şi petrolierelor legate de Iran… sunt factori care indică un consens global împotriva Iranului, (care poate afecta) cursul dolarului în Teheran”, a spus Ecoiran.

Parlamentul European a cerut miercuri UE să listeze Gărzile Iranului drept grup terorist, dând vina pe reprimarea protestatarilor şi furnizarea de drone către Rusia.

Parlamentul nu poate obliga UE să adauge Gărzile pe lista sa, dar textul a fost un mesaj politic clar pentru Teheran.

Registrul navelor din Panama, cel mai mare din lume, şi-a retras pavilionul de pe 136 de nave legate de compania petrolieră de stat a Iranului, în ultimii patru ani, a anunţat săptămâna aceasta autoritatea maritimă a ţării.

Guvernatorul băncii centrale a Iranului, Mohammad Reza Farzin, a atribuit sâmbătă deprecierea rialului pe ”operaţiunile psihologice” organizate de inamicii ţării pentru a destabiliza Republica Islamică.

”Astăzi, banca centrală nu se confruntă cu restricţii în ceea ce priveşte valuta străină, resurse şi rezerve de aur, iar înşelăciunea media şi operaţiunile psihologice sunt principalii factori care stau la baza fluctuaţiei cursului de schimb”, a declarat Farzin, citat de postul de stat IRIB.

Confruntându-se cu o rată a inflaţiei de aproximativ 50%, iranienii care caută adăposturi sigure pentru economiile lor au încercat să cumpere dolari, alte valute puternice sau aur.