”În medie, cei mai mulţi români şi-au rezervat biletele de avion din perioada Paştelui cu 33 de zile înaintea datei zborului, semn că cei mai mulţi dintre ei şi-au organizat din timp programul pentru această deplasare, dar şi că există mai multă siguranţă în ceea ce priveşte călătoriile. În prezent, situaţia din aeroporturi s-a stabilizat: nu mai sunt cozile şi aglomeraţia cauzate de verificările suplimentare ale certificatelor Covid din timpul pandemiei, iar numărul zborurilor anulate sau întârziate este acum unul foarte mic în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut”, potrivit datelor emise de agenţia de turism online Vola.ro.

Conform Vola.ro, cele mai rezervate destinaţii dinspre România spre alte ţări europene în perioada Paştelui sunt cele în care există comunităţi mari de români şi care sunt adesea alese pentru city break-uri: Italia, Spania, Franţa, Germania şi Marea Britanie.

”Aşa cum era de aşteptat, mai ales în contextul scumpirii biletelor de avion din ultima perioadă, preţurile medii pentru zborurile de Paşte au crescut în comparaţie cu anul trecut. De exemplu, preţul mediu pentru un bilet din România spre destinaţiile europene în perioada Paştelui este de 173 de euro în 2023, în comparaţie cu 164 de euro în 2022”, mai arată compania.

Pe de altă parte, tariful mediu pentru un zbor dintre diaspora către România este de 232 de euro, în comparaţie cu 153 de euro în 2022.

De asemenea, cel mai ieftin bilet de avion vândut de Vola.ro de Paşte a fost de numai 44 de euro (pe ruta Italia – România), iar cel mai scump a fost unul de 805 euro (pe ruta Finlanda – România).

Potrivit datelor Vola, cele mai multe zboruri în această perioadă sunt în zilele de joi şi vineri, semn că românii vor să înceapă din timp minivacanţa de Paşte şi să profite din plin de zilele libere. În ceea ce priveşte timpul petrecut la destinaţie, există o diferenţă între diaspora care vine acasă şi cei care călătoresc în afara ţării. Românii care se întorc acasă de sărbători vor petrece, în medie, 6 zile în ţară, pe când cei care merg în vacanţă în Europa vor petrece, în medie, 4,5 zile la destinaţie.

Revenirea românilor acasă va însemna şi o uşoară aglomerare a aeroporturilor, fenomen specific perioadelor de sărbători. Potrivit estimărilor Vola, în topul destinaţiilor interne spre care s-au vândut cele mai multe bilete de Paşte anul acesta sunt: Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Suceava şi Bacău.

În plus, anul acesta, 34.8% dintre zborurile vândute de Vola.ro sunt din destinatii din diaspora, în comparaţie cu 48%, procentul din 2022. Această descreştere nu este deloc una surprinzătoare, în contextul în care, în 2022, pentru mulţi români a fost primul an după pandemie şi ridicarea restricţiilor în care au putut veni acasă de sărbători. Pe de altă parte, anul acesta, călătorii au ales să vină acasă, în ţară, dar şi să plece într-o nouă vacanţă europeană cu ocazia Paştelui, ceea ce explică procentul mai mic al celor care revin acasă în această perioadă.

Cum anul acesta cele mai multe zile libere legale pică în timpul săptămânii, românii se vor mai bucura de încă două minivacanţe: una cu ocazia zilei de 1 Mai şi alta de Rusalii (care va fi legată şi de 1 iunie, tot o zi liberă de la stat).

Potrivit Vola.ro, românii au rezervat deja zboruri pentru aceste perioade, iar topul destinaţiilor alese de ei arată astfel: Italia, Spania, Marea Britanie, Franţa şi Grecia. Preţul mediu pentru un bilet de avion în mai şi iunie, în timpul acestor sărbători, este de 160 de euro. Cel mai ieftin bilet rezervat pe Vola.ro a fost de numai 35 de euro (cu destinaţia Italia), pe când cel mai scump bilet a fost de 1.147 de euro (cu destinaţia Japonia). În Europa, cel mai scump bilet de avion rezervat în această perioadă – 655 de euro – este unul pentru Barcelona, rutele spre Spania înregistrând creşteri semnificative de tarife pe durata verii.

Biletele de avion pentru minivacanţele din mai şi iunie au fost cumpărate, în medie, cu trei luni înainte de data plecării, semn că românii continuă să profite de ofertele early booking, dar şi că acum au încredere să rezerve în avans călătoriile, revenind astfel la obiceiurile de dinaintea restricţiilor impuse de pandemie. 

În 2022, Vola.ro a intermediat vânzări în valoare de 73 milioane euro.