”Reamintim că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice în seara zilei de 18 noiembrie 2023, ca urmare a condiţiilor meteo care au cauzat pertubaţii în sistemul energetic naţional. Toate procedurile s-au derulat în parametrii tehnici normali”, a transmis, duminică seară, MInisterul Energiei.

Sursa citată a precizatb că, totodată, ENEL anunţă că echipele Reţele Electrice Dobrogea, împreună cu cele transferate de la zona Muntenia şi personalul contractorilor au restabilit alimentarea cu energie electrică pentru peste 80% dintre clienţii afectaţi de vremea severă în zone de sud-est a României.

”După remedierea incidentelor apărute în reţeaua de medie tensiune, echipele vor rămâne pe teren pentru repararea deranjamentelor individuale şi a celor colective din reţelele de joasă tensiune. Acolo unde se va constata că remedierea durează un timp prea îndelungat, compania va conecta gospodăriile afectate la generatoare electrice”, au transmis oficialii ministerului.

”Suntem în contact permanent la nivelul Comandamentului energetic de iarnă cu toţi cei implicaţi în rezolvarea provocărilor apărute la nivelul Sistemului Energetic Naţional, ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme din zona de sud-est a României.  Mulţumirile mele se îndreaptă către echipele de intervenţie care şi-au făcut datoria în condiţii dificile. ENEL, Transelectrica şi ceilalţi operatori implicaţi au acţionat cu profesionalism şi promptitudine. Sistemul energetic naţional şi-a dovedit capacitatea de a funcţiona în condiţii corecte în situaţii extreme, cu rafale de vânt care au depăşit 100 km/h. Problemele apărute au fost locale, nepunând în pericol stabilitatea sistemului energetic naţional. În mod special le mulţumesc specialiştilor de la Nuclearelectrica pentru resincronizarea Unităţii 1 într-un timp foarte scurt, în cursul zilei de mâine fiind programată funcţionarea la puterea nominală”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.