Deși este vară, perioada concediilor, în fiecare clipă viața unui semăn de al nostru depinde de sângele donat.
Așadar, HAI SĂ NE MOBILIZĂM încă o dată pentru a salva vieți.

Te așteptăm în perioada 11-21 iulie a.c. (exclus sâmbătă și duminică), la CENTRUL DE TRANSFUZIE SANGUINĂ PLOIEȘTI (Soseaua Vestului, Nr. 24 A lângă S.A.J. Prahova) pentru a salva vieți.

Campanie umanitară organizată de CENTRUL DE TRANSFUZIE SANGUINĂ PLOIEȘTI și INFOPLOIEȘTICITY.
O singură unitate de sânge donat poate salva până la 3 vieţi.
Dr. Raed Arafat, preşedinte al Fundaţiei pentru SMURD.
„Donarea de sânge este un gest de responsabilitate socială manifestat la nivel individual. Printr-un gest simplu, la îndemâna majorităţii cetăţenilor, fiecare donator oferă o şansă la viaţă acelora pentru care disponibilitatea sângelui compatibil face diferenţa dintre viaţă şi moarte.”
Aşadar, ai motive să donezi sânge.
INFO PLOIEŞTI CITY încurajează donarea de sânge şi plasmă, în fiecare zi.
AŞADAR… SALVEAZĂ VIEŢI, ZI DE ZI.SÂNGELE TĂU POATE SALVA PÂNĂ LA 3 VIEŢI
Vreau să donez! Dar cum să să procedez?
Pentru a dona sânge este recomandat să dormi bine înainte, dacă se poate 7-8 ore, trebuie să nu fi efectuat servici de noapte (schimbul III) pentru a nu fi obosit.
Este foarte bine să mănânci dimineaţa, un mic dejun format din proteine şi glucide, fără prea multe grăsimi, dar cu multe lichide dulci, ceai cafea, sucuri naturale. Sub nici o formă nu trebuie să se fumeze înainte şi după de donare.
Este cu desăvârşire interzis alcoolul în dimineaţa donării şi cu o seară înainte. Cafeaua este recomandată mai ales la persoanele care au în mod frecvent tensiunea arterială mică.
Este bine ca după donare să avem un timp la dispoziţie (două, trei ore) să ne odihnim. În ziua donării este interzis fumatul şi consumul de alcool.
În ce fel pot dona la Centrul de Transfuzie Ploieşti?
După ceva prezentaţi la Fişier cu actul de identitate, aveţi posibilitatea să alegeţi între donarea de sânge total şi donarea de concentrat unitar trombocitar de afereză, în funcţie de necesităţile spitalelor deservite de către CTS Ploieşti.
În alegerea tipului de donare al dumneavoastră va interveni şi medicul de colecta care efectuează selecţia donatorilor.
Donarea de sânge total durează cel mult 10 minute, şi în acest timp se prelevează o cantitate de 450 ml sânge total care va fi prelucrat ulterior, pentru obţinerea de produse labile de sânge, care vor fi testate, conservate, stocate şi apoi distribuite în spitale, conform legii sângelui 282 / 2005.
Donarea de afereză durează un timp mai îndelungat, 50-60 minute, dar permite recoltarea doar a unui component celular al sângelui, trombocitele. Deşi mai îndelungată, aceasta donare este mai comodă pentru donator, deoarece nu se pierde volum sanguin, şi este foarte folositoare pentru pacienţii din secţiile de oncologie şi hematologie. Important este doar să aveţi disponibil puţin curaj şi puţin timp pentru a ajuta un necunoscut în mare suferinţă.
Beneficii:
Donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare şi alte beneficii, precum:
– 7 tichete de masă
– Zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării
– Decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în alta localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge
– Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.
P.S. Potrivit doamnei doctor Georgeta Hanganu (Director CTS Ploiesti) cei care s-au vaccinat impotriva Covid-19-Sars Cov2, cu prima doza sau a 2 a, pot dona sange, DOAR DACA AU TRECUT 10 zile de la VACCINARE.
P.P.S.VA RUGAM FOLOSITI MASCA DE PROTECTIE IN INTERIORUL CENTRULUI DE DONATII SANGUINE PLOIESTI si urmati instructiunile privind procesul de donat sange. (https://transfuzii.ro/cum-donez/)

CTS Ploiesti:
Adresa: Soseaua Vestului, Nr. 24 A, Ploiești, Județul Prahova
Telefon: 0344 /802969
Fax: 0244 / 595517
E-mail: ctsploiesti@yahoo.com
Program de donare sange
Ora 8-13, Luni-Vineri
Program de recrutare donatori voluntari de celule stem hematopoetice
Ora 10-13 Luni -Vineri
Program de recoltare analize populatie
Ora 8-10, Luni-Vineri
Program de eliberare rezultate
Ora 11-13, Luni-Vineri .

Sponsor:Optica Medicală PRODARIA Mizil
Parteneri media:PRAHOVA-NEWS, KISS FM, PRAHOVA LIBERĂ, GAZETA DE PRAHOVA.