”Situaţia sistemului electroenergetic naţional este corectă în momentul de faţă: avem stocuri de cărbune în parametri normali, suntem pregătiţi, avem gradul de umplere pentru lacurile de acumulare undeva la 74 spre 75%, avem stocurile de gaze la 103%, am făcut acest supraplin, depăşim capacitatea normală, deci ar trebui să trecem iarna în condiţii foarte bune şi doar cu gaz românesc. Asta înseamnă că, în baza a ceea ce avem stocat, undeva la 3,3 miliarde de metri cubi plus producţia pe timp de iarnă, ceea ce Romgaz face, vom fi în bună ordine pentru iarna aceasta”, a afirmat Sebastian Burduja, marţi seară, la TVR Info. 

 

Conform ministrului, capacitatea de stocare a României este de trei miliarde de metri cubi.

 

El a subliniat că nu vor exista probleme ”într-o iarnă normală”, iar conform meteorologilor o ”iarnă normală” este una cu cel mult două episoade de ger pe lună, un episod putând dura până la şapte zile, ministrul adăugând: ”Cred că va fi o iarnă normală, asta ne spun datele”. 

 

Burduja a explicat că România continuă să înmagazineze în depozite gaze, având în vedere toamna cu temperaturi ridicate şi consumul scăzut din această perioadă. 

 

Conform ministrului, au fost făcute investiţii în sistemul de stocare a gazelor din România, iar acestea vor continua. 

 

”Chiar în limita unor disponibilităţi, atunci când fraţii de peste Prut cu prioritate ne vor solicita ajutorul, vom fi acolo pentru ei, aşa cum am fost şi în iernile trecute”, a spus ministrul.