Primăria comunei Beliș a obținut în instanță dreptul de a organiza un referendum în care localnicii vor putea decide dacă doresc sau nu ca zona să rămână parte din Parcul Național Apuseni (PNA). Hotărârea poate fi atacată și nu este definitivă.
Miza este financiară, deoarece construcțiile în Beliș sunt restricționate în prezent. Cu toate acestea, referendumul are o dimensiune mai mult politică, deoarece scoaterea comunei din PNA poate fi făcută doar prin hotărâre de guvern.
Primarul comunei Beliș, Viorel Matiș, a afirmat că frumusețea naturală nu este suficientă pentru a atrage mai mulți turiști în zonă.
”Cum atrag turiștii, cum îmi gândesc o strategie pe viitor ca să pot să dezvolt. Nimeni nu vrea să construiască haotic”, se vaită primarul.
Mai puțin de 15% din suprafața comunei se află în zona urbană, ceea ce înseamnă că construcțiile sunt limitate în restul terenurilor. În cazul în care Beliș ar fi exclus din parc, regulile ar fi diferite. Administrația parcului argumentează că zona poate fi dezvoltată și în prezent, fără a fi necesară renunțarea la statutul de zonă protejată. Cu toate acestea, nu este exclus ca dorința de a renunța la acest statut să fie motivată și de interese imobiliare.
”Astfel de interese imobiliare există practic în lumea asta în toate zonele care sunt importante din punct de vedere turistic, iar Parcul Natural Apuseni este prin excelență o zonă importantă din punct de vedere turistic”, a afirmat Alin Moș, director administrația Parcului Natural Apuseni, potrivit stirileprotv.ro.
Irina Munteanu, Prefectul județului Cluj, a spus că trebuie decizie de la Guvern. ”Cum introducerea comunei Beliș în Parcul Național Apuseni s-a făcut în baza unei hotărâri de Guvern, tot autoritățile centrale sunt cele care modifică aceste limite ale parcului”.
Tanczos Barna, Ministrul Mediului, a confirmat acest lucru: ”Comuna în sine nu este protejată, este protejată biodiversitatea speciilor și habitatele valoroase. Ieșirea dintr-un Parc Național nu se poate face prin referendum”.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Cluj-Napoca, Anca Rad, sentința instanței care permite organizarea referendumului nu modifică limitele sau aria naturală a Parcului Național Apuseni și nici nu ar fi putut să o facă.
Scoaterea comunei din PNA poate fi realizată numai prin hotărâre de guvern, ceea ce face ca manevra primarului din Beliș să fie mai mult o mișcare de imagine politică, în încercarea de a satisface anumite interese și de a demonstra că își face datoria.