Sursă foto: servuscluj.ro

În perioada vacanței de sărbători, cele două domenii schiabile din județ, Buscat și Mărișel, au atras un număr considerabil de turiști. Cu toate acestea, nu au lipsit incidentele pe pârtii, iar salvatorii montani de la Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj și cei ai formației Salvamont Vlădeasa au fost solicitați în 16 cazuri între 22 decembrie 2023 și 2 ianuarie 2024.

În detaliu, pe pârtia Buscat, intervențiile salvamontiștilor au avut loc în 14 situații, dintre care două victime au necesitat predarea către ambulanțe, iar pe pârtia Mărișel s-au înregistrat două accidentări.

Este important să vă reamintim cum trebuie să acționați dacă sunteți martor al unui accident pe pârtiile de schi:

Mențineți-vă calmul și nu intrați în panică.
Protejați victima prin semnalizarea locului accidentului cu o pereche de schiuri în formă de X, plasată la 4-5 metri în amonte.
Anunțați echipa Salvamont pe domeniul schiabil sau apelați serviciile de urgență la numărul 112 sau la Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).
De asemenea, se oferă sfaturi privind gestionarea situației:

Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți altora să o facă, exceptând cazurile în care există un risc iminent sau afecțiuni medicale urgente.
Verificați starea de conștiență, pulsul și respirația victimei. În absența pulsului sau respirației, începeți manevrele de resuscitare indiferent de nivelul de pregătire.
Protejați termic persoana accidentată, monitorizați schimbările de culoare a feței și așteptați intervenția echipelor Salvamont.
Echipele Salvamont sunt singurele structuri cu competența legală, pregătire profesională și atestare pentru a interveni în situații de accidentare montană. Apelați cu încredere la SALVAMONT România pentru asistență în călătoriile montane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.