Războiul, la un pas! SUA iau în calcul „soluții militare” în criza cerealelor din Ucraina

SUA ia în calcul „soluții militare” pentru a rezolva criza cerealelor din Ucraina. Publicația americană Wall Street Journal dă detalii despre soluțiile decise de administrația Biden în vederea asigurării exportului cerealor ucrainene.Presa americană susține că SUA iau în calcul soluții militare pentru a rezolva criza cerealelor din Ucraina. Potrivit Wall Street Journal, negocierile ar fi în curs cu Ucraina, Turcia, precum și țări din regiune.Se poartă negocieri cu Ucraina, Turcia și alte țări din regiune
Statele Unite analizează diferite opțiuni pentru a asigura exportul de produse agricole din Ucraina prin porturile dunărene, cu un volum de aproximativ 4 milioane de tone pe lună. Nu sunt excluse „soluții militare” de protejare a navelor care merg cu destinația acestor porturi, a scris publicația, citând surse din administrația SUA.Sursa publicației nu a explicat despre ce fel de opțiuni e vorba și nici ce „soluții militare” se discută în prezent. Nu a dat detalii nici despre țările care ar urma să fie implicate în rezolvarea crizei cerealelor. Negocierile ar fi în curs cu Ucraina, Turcia, precum și țările din regiune. S-a discutat detaliat despre posibilitatea de a face escală în porturile dunărene ale Ucrainei pentru nave mai mari și de a asigura locuri pentru încărcarea acestora.Turcia va asigura culoarul pentru cerealeEfortul SUA de a crește exporturile de alimente prin porturile dunărene este separat de activitatea ONU și a Turciei de a restabili acordul cu cereale. Acest acord implică deplasarea navelor din porturile Ucrainei de la Marea Neagră, la Istanbul.Turcia ar urma să fie un pion important în criza cerealelor. Sursa foto: DreamstimeAcordul pentru cereale, care prevedea exportul în siguranță de cereale ucrainene prin Marea Neagră și crearea condițiilor pentru exportul de produse agricole și îngrășăminte din Rusia, a fost încheiat la 22 iulie 2022 la Istanbul. De atunci a fost prelungit succesiv.Întrevedere Putin – Erdogan în augustLa 17 iulie 2023, Rusia a refuzat să continue această inițiativă, pe motiv că celelalte părți nu și-au îndeplinit obligațiile care priveau furnizarea de produse rusești pe piața mondială. Președintele rus Vladimir Putin a dat asigurări că Moscova poate relua acordul de cereale dacă toate promisiunile făcute lui vor fi îndeplinite pe deplin.Putin, mesaj pentru Erdogan și OccidentCondiția pe care o pune Putin pentru a da drumul cerealelor.
Potrivit lui Recep Erdogan, președintele rus este așteptat la Ankara în august. Președintele turc a anunțat că acordul ar putea fi reînnoit după vizita lui Putin în Turcia.

De Informatiacluj.ro

InformatiaCluj.ro este un site de stiri din Cluj-Napoca, Romania, care ofera actualizari despre evenimentele si noutatile din oras si din regiune.