Trump a declarat marţi că nu va deveni dictator dacă va deveni din nou preşedinte al SUA, cu excepţia ”primei zile”.

”Mulţumesc lui Dumnezeu, doar o zi”, a glumit Biden la o strângere de fonduri din Los Angeles, la casa lui Michael Smith, un designer de interior celebru, şi a partenerului său, James Costos, un fost director al HBO care a fost ambasadorul preşedintelui Barack Obama în Spania.

Biden l-a numit pe Trump, care a pierdut alegerile din 2020, dar a încercat să răstoarne rezultatele, o ameninţare la adresa democraţiei.

Trump a fost acuzat în august pentru încercări ample de a răsturna alegerile.

Călătoria lui Biden vine la o zi după ce Departamentul de Justiţie a depus noi acuzaţii penale împotriva fiului lui Biden, Hunter, acuzându-l că nu a plătit taxe de 1,4 milioane de dolari în timp ce a cheltuit milioane de dolari pentru un stil de viaţă opulent.

Preşedintele nu şi-a menţionat fiul în declaraţiile sale la strângerea de fonduri.

California – şi industria divertismentului cu buzunare adânci – a servit de mult timp ca o sursă majoră de finanţare pentru democraţi, dar grevele lungi ale actorilor şi scenariştilor au avut un efect de temperare a strângerii de fonduri.

Sfârşitul conflictului de muncă a deblocat dolari acumulaţi, a declarat Jeffrey Katzenberg, un magnat de film şi copreşedinte de campanie, care a devenit o voce influentă în efortul lui Biden de a câştiga realegerea în noiembrie 2024.

”Va fi cea mai reuşită zi şi jumătate pentru campanie de până acum şi probabil una dintre cele mai reuşite zi şi jumătate dinaintea alegerilor generale, unde lucrurile se vor transforma pe un alt nivel avut aici pentru oricare candidat”, a spus Katzenberg într-un interviu pentru Reuters.

Biden era programat să participe la două strângeri de fonduri din Los Angeles, care ar trebui să-i includă pe regizorii Steven Spielberg şi Rob Reiner şi muzicienii Barbra Streisand şi Lenny Kravitz.

Evenimentele din California fac parte dintr-un blitz de cel puţin nouă strângeri de fonduri pe care Biden le va organiza înainte de sfârşitul lunii.

Strângerile de fonduri din California şi o rundă anterioară din Boston sunt aşteptate să strângă cel puţin 15 milioane de dolari, potrivit unei surse familiare cu evenimentele, care a vorbit sub condiţia anonimatului.

Suma totală în trimestrul al patrulea din 2023 ar urma să se apropie de 67 de milioane de dolari, a spus sursa, adăugând că suma va fi similară cu cea strânsă de preşedintele Obama în aceeaşi perioadă din 2011.

Katzenberg, care ajută la organizarea uneia dintre strângeri de fonduri, a spus că numărul final este încă fluid.

„Numărul este mare. Ştiu asta”, a spus Katzenberg, care a fondat DreamWorks Animation.

Biden s-a oprit pentru scurt timp în Las Vegas, vineri, pentru a anunţa o finanţare de 8,2 miliarde de dolari pentru 10 noi proiecte feroviare pentru pasageri.

„Trump doar vorbeşte. Noi facem. Îi place să spună că America este o naţiune care eşuează. Sincer, nu ştie despre ce naiba vorbeşte. Văd lopeţi în pământ, macarale pe cer. Oameni care muncesc din greu pentru a reconstrui America împreună „, a spus Biden unei mulţimi de dulgheri sindicalizaţi de acolo.

Proiectele, finanţate de legea infrastructurii de 1.000 de miliarde de dolari, includ 3 miliarde de dolari pentru prima linie feroviară de mare viteză a naţiunii, care va trece prin California, potrivit unui înalt oficial al administraţiei.

Biden a anunţat, de asemenea, o investiţie de 3 miliarde de dolari pentru a ajuta la crearea unui alt coridor feroviar de mare viteză între Las Vegas şi California de Sud, împreună cu bani pentru proiecte în Carolina de Nord, Virginia şi Washington.

Biden şi-a petrecut ultimul an străbătând ţara şi anunţând noi finanţări legate de legile semnate: legea infrastructurii, legea pentru ştiinţă şi sipuri şi legea de reducere a inflaţiei.

Deplasările fac parte dintr-o încercare de a-şi spori ratingurile în sondaje şi de a-i convinge pe alegători că este persoana potrivită pentru a conduce economia SUA, dar recentele sondaje de opinie publică arată că efortul a avut puţin succes.