Observatorii din cadrul negocierilor au spus că Arabia Saudită şi Rusia insistă ca COP28 să se concentreze doar pe reducerea poluării climatice, fără a menţiona combustibilii fosili care o cauzează.

La începutul acestei săptămâni, OPEC a trimis o scrisoare prin care îi îndeamnă pe membrii săi şi aliaţii producători de petrol să respingă orice menţiune despre combustibilii fosili în acordul final la summit.

Scrisoarea avertizează că ”presiunea nejustificată şi disproporţionată împotriva combustibililor fosili ar putea ajunge la un punct de cotitură” în discuţii.

Într-o declaraţie pentru Reuters, secretarul general al OPEC, Haitham Al Ghais, a refuzat să comenteze scrisoarea, dar a spus că OPEC doreşte să menţină concentrarea summitului pe reducerea emisiilor cu efect de încălzire a climei şi departe de sursa lor principală, cărbune, petrol şi gaze.

”Lumea necesită investiţii majore în toate energiile, inclusiv în hidrocarburi. Tranziţiile energetice trebuie să fie juste, echitabile şi incluzive”, a spus el.

A fost prima dată când Secretariatul OPEC a intervenit în discuţiile ONU privind schimbările climatice cu o astfel de scrisoare.

”Indică o nuanţă de panică”, a spus Alden Meyer, de la institutul de cercetări E3G.

Arabia Saudită este membră marcantă a OPEC. Rusia este membră a aşa-numitului grup OPEC+.

Insistând să se concentreze mai degrabă pe emisii decât pe combustibilii fosili, cele două ţări par să se sprijine pe promisiunea unei tehnologii costisitoare de captare a carbonului, despre care comisia de ştiinţe climatice a ONU spune că nu poate înlocui reducerea utilizării combustibililor fosili la nivel mondial.

Pe de altă parte, cel puţin 80 de ţări, inclusiv Statele Unite, Uniunea Europeană şi multe naţiuni sărace, vulnerabile la schimbările climatice, cer ca un acord COP28 să ceară în mod clar încetarea eventuală a utilizării combustibililor fosili.

Alte ţări, inclusiv India şi China, nu au susţinut în mod explicit eliminarea treptată a combustibililor fosili la COP28, dar au susţinut un apel popular pentru stimularea energiei regenerabile.

Fostul preşedinte al Irlandei, Mary Robinson, care conduce un grup de foşti lideri mondiali cunoscut sub numele de Bătrâni, a spus că scrisoarea arată că OPEC este ”îngrijorată” de traiectoria discuţiilor COP28.

”Rusia şi Arabia Saudită sunt pe partea greşită a acestui lucru şi probabil că vor apăsa din greu. Trebuie să ne asigurăm că săgeata se îndreaptă în direcţia corectă”, a spus Robinson.

 „STADIU CRITIC”

Summitul fiind programat să se încheie marţi, miniştrii din cele aproape 200 de ţări care participă la summitul de la Dubai s-au alăturat pentru a încerca să rezolve impasul combustibililor fosili.

Ţările vulnerabile la climă au spus că respingerea unei menţiuni privind combustibilii fosili la COP28 ar ameninţa întreaga lume.

”Nimic nu pune prosperitatea şi viitorul tuturor oamenilor de pe pământ, inclusiv al tuturor cetăţenilor ţărilor OPEC, la un risc mai mare decât combustibilii fosili”, a declarat Tina Stege, reprezentantul climatic al Insulelor Marshall, într-un comunicat.

Insulele Marshall, care se confruntă cu inundaţiile cauzate de creşterea nivelului mării determinată de climă, prezidează în prezent grupul de naţiuni High Ambition Coalition, care face eforturi pentru obiective şi politici mai puternice de reducere a emisiilor.

Pentru a îndeplini obiectivul global de a menţine încălzirea climatică cu 1,5 grade Celsius peste temperaturile preindustriale, coaliţia ”face eforturi pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili, care sunt la rădăcina acestei crize”, a spus ea.

”1,5 nu este negociabil şi asta înseamnă încetarea combustibililor fosili”.

Cea mai recentă versiune a textului de negociere, publicată vineri, arată că ţările încă iau în considerare o serie de opţiuni, de la acceptarea unei ”eliminări treptate a combustibililor fosili în conformitate cu cea mai bună ştiinţă disponibilă”, la eliminarea treptată ”a combustibililor fosili neacoperiţi”, până la neincluderea vreunei menţiuni.

Reprezentatorul Germaniei pentru climă, Jennifer Morgan, a declarat că ţările ”intră în stadiul critic al negocierilor”.

”Este timpul ca toate ţările să-şi amintească ce este în joc. Sunt îngrijorată că nu toţi sunt implicaţi constructiv”, a spus ea.

Întrebat despre scrisoarea OPEC, directorul general COP28, Majid Al Suwaidi, a evitat termenul ”combustibili fosili”, dar a spus că Emiratele Arabe Unite, în calitate de preşedinte al summitului, doresc un acord pentru ca lumea să limiteze încălzirea la 1,5 C.

”Preşedintele nostru COP… doreşte în mod clar să vadă un rezultat cât mai ambiţios posibil şi credem că îl vom realiza”, a spus el într-o conferinţă de presă.

Vorbind în numele Alianţei Statelor Insulare Mici, ministrul mediului din Samoa, Cedric Schuster, s-a îngrijorat de faptul că discuţiile din acest an se blochează din cauza disputelor.

”Suntem extrem de îngrijoraţi de ritmul negocierilor, având în vedere timpul limitat care ne-a rămas aici în Dubai. O ţintă pentru sursele regenerabile nu poate fi un substitut pentru un angajament mai puternic faţă de eliminarea treptată a combustibililor fosili şi de încetarea subvenţiilor pentru combustibilii fosili. COP28 trebuie să ofere ambele”, a spus el pe scena principală a summitului, sâmbătă.