Victor Ponta îl vede pe Marcel Ciolacu candidat la alegerile prezidențiale din partea unei alianțe comune PSD-PNL, Despre Nicolae Ciucă, susținut de liberali, pentru această funcție, spune că este „OK”

Victor Ponta consideră că Marcel Ciolacu, șeful său de la Guvern, ar fi cel mai potrivit candidat la prezidențiale, susținut de PSD și PNL. În opinia sa, cele două partide ar trebui să vină cât mai repede cu un candidat comun pentru alegerile la Cotroceni.

Victor Ponta, despre candidatul la prezidențiale

Consilierul lui Marcel Ciolacu s-a arătat convins că PSD și PNL vor avea un candidat comun la alegerile prezidențiale. Victor Ponta îl vede, în această postură pe șeful său de la guvern. El spune că politicianul social-democrat este cel mai potrivit. Despre Nicolae Ciucă spune, în schimb, că este doar „OK”.

„Cu siguranță, la cum se arată azi lucrurile, PSD – PNL vor avea un candidat comun care va câștiga. Dacă îl vor susține pe Marcel Ciolacu, m-aș bucura, eu l-aș vota. Dacă vor decide să-l susțină pe Nicolae Ciucă, ok, bun și Ciucă. Dacă decid pe altcineva, aș vrea să știu și eu pe cine”, a declarat Victor Ponta.

El a spus că cele două partide trebuie să stabilească cine va fi candidat. Ponta a spus că nu ar dori să fie luat prin surprindere, așa cum s-a întâmplat cu adversarul său, Klaus Iohannis. Deși au trecut zece ani de la înfrângerea suferită la alegerile prezidențiale, Victor Ponta continuă să-i poarte pică actualului președinte. El îl descrie drept „leneș”.

„Dar dacă vin cu altcineva… nu uitați că domnul Klaus Iohannis era cunoscut la Sibiu că e primar. Nu știa nimeni cine e Klaus Iohannis. S-au înghesuit să-l voteze că neamțul e muncitor. Leneș mai mare n-am mai avut în România”, a declarat Ponta la România TV.

PSD și PNL, acord pe comasare

Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă au fost întrebaţi dacă proiectul politic PSD – PNL prevede și un candidat comun la prezidenţiale. Cei doi au evitat un răspuns concret. Marcel Ciolacu a declarat că o decizie va fi luată după alegerile din 9 iunie.

„Mă interesează foarte mult să văd decizia românilor la votul pe 9 iunie şi sunt ferm convins, ca şi acum, venim în faţa dumneavoastră pe 10 iunie şi să spunem ce am decis. Cel mai important este ca până atunci cele două mari partide să aibă acel program de ţară pregătit să îl prezentăm românilor”, a precizat Marcel Ciolacu.

De asemenea, Nicolae Ciucă a afirmat că decizia va fi luată în forurile de conducere ale PNL.

„Este o decizie care se va lua în forurile de conducere ale partidului. Fiecare dintre deciziile cu care am venit şi le-am prezentat public au trecut prin analiza structurilor de conducere ale partidului, membrii PNL, preşedinţii de filiale, conducerea partidului va fi cea care va stabili în ce direcţie vom lua o decizie sau alta”, a declarat Nicolae Ciucă.

Victor Ponta

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor

Dacă nu au decis, încă, așa cum dorește Victor Ponta, un candidat comun la prezidențiale, PSD și PNL au stabilit calendarul alegerilor.

Alegerile europarlamentare vor fi comasate cu alegerile locale şi vor avea loc în data de 9 iunie. Alegerile prezidențiale vor fi organizate în luna septembrie. În acest caz există trei scenarii luate în calcul: Turul I pe 1 septembrie, Turul II pe 15 septembrie; Turul I pe 8 septembrie, Turul II pe 22 septembrie; Turul I pe 15 septembrie, Turul II pe 29 septembrie. Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 8 decembrie.

În cazul alegerilor prezidențiale, Marcel Ciolacu și-a exprimat preferința, în coaliția de guvernare, ca acestea să aibă loc după al doilea scenariu. Cele două tururi de scrutin s-ar putea desfășura pe 8 și pe 22 septembrie. Motivul ar fi legat de evitarea suprapunerii cu 15 septembrie, ziua în care, crede premierul, începe școala.