Liberalii susțin, prin purtătorul de cuvânt Ionuț Stroe, că explicaţiile oferite de Austria pentru votul negativ privind intrarea României în Schengen „au fost gargară” și acuză guvernul condus de Karl Nehammer de minciună, deoarece criza imigranţilor, invocată de austrieci ca argument, nu a fost provocată de România.

„Explicațiile Austriei pentru votul împotriva României în Schengen au fost gargară. Criza imigranților nu a fost provocată de România, sunt date oficiale. Trebuia și trebuie să fim admiși imediat în Schengen pentru că avem o graniță sigură și de încredere pentru UE”, a scris Ionuț Stroe vineri seară, 13 ianuarie, pe Facebook.

Oficialul partidului condus de premierul Nicolae Ciucă a precizat că datele Frontex arată, în raportul anual pentru 2022, că România nu este rută de intrare a imigranților în Europa.

„Aceștia au sosit prin filiera balcanică, în numere foarte mari, mai ales prin Serbia. 330.000 de persoane venite prin Balcanii de Vest. Nu prin România! Acestea sunt datele oficiale. Nu poți să lucrezi cu cifre inventate și care contrazic realitatea”, a adăugat Stroe.

Acesta a acuzat Viena de „minciună” și a cerut guvernului condus de cancelarul Karl Nehammer să își recunoască eroarea.

„Guvernul austriac trebuie să admită că a greșit și că România nu reprezintă o problemă. Pur și simplu, e o minciună să continui să spui că România este o cale de intrare pentru imigrația ilegală. Celelalte state din UE și Comisia Europeană trebuie să solicite urgent Austriei să își revizuiască poziția, care este și una împotriva regulilor și normelor europene”, a punctat oficialul PNL, partid condus de premierul Nicolae Ciucă.

PNL acuză Austria că explicaţiile pentru votul împotriva României în Schengen „au fost gargară”
Postarea purtătorului de cuvânt al PNL pe Facebook

Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat accederea Bulgariei și a României la Schengen, în cadrul Consiliului UE pentru Justiție și Afaceri Interne care a avut loc la Bruxelles, invocând criza migranților. Totodată, Olanda a votat și ea împotriva admiterii Bulgariei, care a fost cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.