Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a declarat vineri, 13 ianuarie, despre certurile din coaliţie privind creşterea pensiilor, că liberalii i-au cerut demisia ministrului PSD al Muncii, Marius Budăi, dar apoi președintele Klaus Iohannis a fost cel care a cerut o majorare importantă a pensiilor, a informat news.ro.

„Vă aduceţi aminte ce licitaţie fantastică am avut noi, ce blocaje în actuala coaliţie ca să hotărâm creşterea pensiilor. Ne-am trezit că aproape în fiecare zi partenerii noştri şi prietenii noştri galbeni îi cereau demisia lui Marius Budăi, pentru că vrea să creştem pensiile, ca după aceea să vină Zeus (n.red. – președintele Klaus Iohannis) şi să spună 15%”, a spus Dîncu, la conferinţa de alegeri a PSD Sălaj.

„Aceste chestiuni nu sunt normale pentru o colaborare. Noi va trebui, pe viitor, să avem conducătorul nostru, al Guvernului, care să impună câteva lucruri esenţiale, care, din păcate, nu s-au făcut acum”, a adăugat Vasile Dîncu, cel care și-a dat demisia din funcția de ministru al apărării în octombrie 2022, afirmând că „îi este imposibilă colaborarea” cu președintele Klaus Iohannis.

Ministrul PSD al muncii, Marius Budăi, a spus în repetate rânduri, toamna trecută, că pensiile ar trebui să fie majorate cu cel puţin 10%. În schimb, liberalii l-au criticat și i-au cerut premierului Nicolae Ciucă să îl demită, pentru că face anunțuri înainte ca măsurile să fie decise în coaliție.

Președintele Klaus Iohannis a spus, tot toamna trecută, că în contextul în care România se confruntă cu o inflație mai mare de 15%, „ar fi rezonabil ca această creştere a pensiilor de la 1 ianuarie să ţină cont de această inflaţie”. El a precizat însă că nu crede că bugetul pe 2023 va permite un procent de 15%.

Liderii coaliției de guvernare PNL-PSD au stabilit pe 21 noiembrie că pensiile vor crește cu 12,5% de la 1 ianuarie 2023. Informația, dezvăluită inițial de surse politice pentru Libertatea, a fost confirmată ulterior de premierul Nicolae Ciucă.