Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a fost întrebat marți, 17 ianuarie, într-o conferință de presă, ce va face la alegerile locale din 2024 dacă partidul condus de Nicolae Ciucă îi va retrage sprijinul politic, iar edilul a răspuns că până în iunie anul viitor va discuta doar despre administraţia publică, a informat news.ro.

„Există o coaliţie care funcţionează la nivelul municipiului Bucureşti. Această coaliţie este formată din PNL, USR şi PMP şi funcţionează foarte bine. Ieri am avut o discuţie pe şedinţa de Consiliu General care va avea loc pe 31 ianuarie, şedinţa ordinară şi am avut mai multe întâlniri şi vom avea pentru şedinţa de buget care va fi pe 3 februarie. Deci această coaliţie funcţionează”, a spus Nicuşor Dan.

Întrebat dacă a avut o discuţie cu liderul PNL Bucureşti, Ciprian Ciucu, sau cu preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, şi dacă a primit de la liberali lista cu proiectele pe care trebuie să le îndeplinească, Nicuşor Dan a răspuns: „Din câte ştiu, lista asta e o chestiune internă a PNL-ul, până în momentul ăsta nu a ajuns, din câte ştiu, ca şi dumneavoastră, e sfârşit de ianuarie termenul pentru ea”.

De asemenea, edilul a mai fost chestionat de jurnaliști ce va face dacă i se va retrage sprijinul politic, mai precis dacă va candida ca independent în 2024 sau va intra într-un partid. 

„Alegerile, dacă nu mă înşel, vor fi în septembrie 2024. Pînă în iunie 2024, administraţie publică, reparăm conducte, cumpărăm troleibuze, facem linii unice, atragem fonduri europene. Din iunie 2024 discutăm politică zi şi noapte”, a punctat Nicușor Dan.

Ce a spus Nicolae Ciucă despre Nicușor Dan

Pe 9 decembrie 2022, premierul și preşedintele PNL a afirmat că Bucureştiul este un oraş blocat și fără perspective, iar managementul lui Nicușor Dan, pe care nu l-a numit, este unul cu probleme „şi cu o foarte complicată constelaţie de conflicte politice”.

Nicolae Ciucă a cerut atunci filialei PNL Bucureşti, condusă de Ciprian Ciucu, ca până la finalul lunii ianuarie 2023 să vină cu un plan de 10 puncte pentru primarul Capitalei, cu termene clare de implementare.

Din momentul în care PNL București va trimite planul cerut de premier, Nicușor Dan va avea la dispoziție 6 luni ca să arate ce a făcut și apoi „luăm decizia” în privința susținerii acestuia, au precizat surse politice pentru Libertatea la finalul lunii decembrie. Deocamdată, șeful Guvernului nu a primit lista cu cele 10 puncte, potrivit surselor Libertatea din Executiv.

Concret, dacă PNL îi va retrage sprijinul politic, acest lucru înseamnă că Nicușor Dan va avea greutăți în a obține majoritatea necesară pentru ca proiectele sale să fie aprobate în Consiliul General. Totodată, șansele ca actualul primar al Bucureștiului să candideze și să câștige un nou mandat în 2024 vor scădea.

Pe 16 ianuarie, președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat că PNL trebuie să își asume „dezastrul din București”.