Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, până când Spaţiul Schengen nu se desfiinţează, România va face toate demersurile pentru a adera la acesta. El a precizat că în luna decembrie va avea loc o nouă negociere.

Întrebat, sâmbătă, ce părere are despre afirmaţia preşedintelui României, Klaus Iohannis, care a spus că Spaţiul Schengen nu mai există, Marcel Ciolacu a explicat că şeful statului român nu este singurul care susţine acest lucru.

”Întreaga Europă a spus şi a zis Consiliul European acest lucru şi sunt foarte multe ţări care au cerut, în contextul conflictului din Orientul Mijlociu, o gestionare mai strictă a persoanelor, când trec graniţa”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.

Premierul a adăugat că, atâta timp cât Spaţiul Schengen va exista, România va dori să adere la el.

”Avem Spaţiu Schengen, până el se desfiinţează România doreşte să adere şi vom continua negocierile. Încercăm în luna decembrie să ajungem cât mai aproape de această negociere. În acest moment, după cum bine ştiţi, domnul prim-ministru Nehammer (cancelarul Austriei – n.r.) nu doreşte ca România să adere la Spaţiul Schengen”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a adăugat că se va încerca pe căi diplomatice modificarea părerii cancelarului austriac.

”Vom continua şi pe căi diplomatice, cu absolut toată puterea de convingere, să modificăm această părere total nedreaptă şi incorectă a domnului prim-ministru Nehammer”, a spus Ciolacu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, că ”realitatea este că spaţiul Schengen nu mai funcţionează şi aproape că nu mai există, fiindcă din cauza migraţiei, care este destul de importantă, foarte multe state şi-au închis graniţele”. Şeful statului a precizat că de mult timp e cunoscut faptul că Schengen are probleme şi există o dorinţă de a moderniza Acordul Schengen, pe de o parte, însă pe de altă parte ”există unii care se opun la orice, inclusiv la extindere”. Preşedintele României a punctat că, prin aderarea României, spaţiul Schengen ar deveni mai sigur, mai puternic şi, cu ţara noastră în Schengen, poate fi reformat ”cu o energie nouă” acest spaţiu.