Știți comuna Mănești? Ați auzit de ea? La Mănești, vis a vis de primărie este Conacul Callimachi-Văcărești, copia Castelului Peleș.

Conacul Callimachi-Văcăreşti a fost în epoca vremii sale, o bijuterie arhitectonică.

Moşia Măneşti a aparţinut familiei boiereşti a Măneştilor începând cu secolul al XVII-lea, dar nu despre asta dorim să vă povestim, ci despre lucruri care se întâmplă în prezent la Mănești, spectaculoase!

Am poposit la Mănești într-o după-amiază călduroasă de sâmbătă, 13 aprilie, și, recunoaștem că l-am sunat înainte pe Constantin Nițoi, primarul comunei, pentru că, din auzite și după cum vuia presa locală în 2023, la Mănești a fost construită o școală desprinsă din filmele SF.

Și ce să vezi? Toată comuna e așa!

Pe o bancă, în fața primăriei ne aștepta un motociclist, cu motorul oprit la câțiva pași distanță, iar când ne-am apropiat de el, ghici cine era? Primarul comunei!

Un parc frumos amenajat, cu alei pietonale și multe locuri de parcare, brăzdează șoseaua peste drum de moșia Măneștilor, pe care n-avem cum să nu-i amintim, fiind un loc de o importantă însemnătate istorică.

Însoțiți de viceprimarul comunei, Daniela Ștefan, ocolim clădirea primăriei, și, paralel cu un centru comercial în cadrul căruia se află magazinul Profi, observăm un alt parc care este în plin proces de modernizare.

Acest parc, include aleea către cea mai modernă școală pe care am văzut-o vreodată în România.

Obiectivul care ne-a stârnit interesul să venim în vizită la Mănești.

Școala, așa cum este construită cu arhitectura sa spectaculoasă, dispune de 8 săli de curs, dintre care 4 la parter, unde se află clasele primare și 4 la etajul 1, acolo unde sunt clasele gimnaziale.

Școala are 2 laboratoare dintre care unul este de informatică, iar celălalt este de științe: fizică, chimie și biologie; bibliotecă, și sala de festivități.

Dotările claselor precum și laboratoarele sunt de ultimă generație, cum ar fi table inteligente, calculatoare, laptopuri și mobiler modern.

Școala gimnazială este legată la parter de un culoar de trecere care face legătura cu sala de sport.

La rândul său, sala de sport este o construcție nouă, menită să îi deservească cu titlu gratuit, pe lângă elevii școlii, pe toți iubitorii sportului din comuna Mănești.

Cele două clădiri sunt dovada că primarul comunei Mănești dorește dezvoltarea comunității prin educație.

Și pentru că tot suntem la capitolul educație, proiectul de suflet al Danielei Ștefan, viceprimarul Măneștiului, a devenit realitate prin modernizarea grădiniței cu program prelungit, din satul Coada Izvorului. Fotografiile vorbesc de la sine:

 

Notar Public, Serviciul de Evidența Populației și Farmacie

Tot în centrul comunei, fostul sediu al primăriei a fost refăcut din temelii și transformat într-o clădire care să deservească diferite servicii publice, cum ar fi: Notar Public, Serviciul de Evidența Populației, care îi deservește și pe locuitorii din comuna Cocorăștii Colț cu satele aferente și o farmacie.

Instalație pentru eliminarea arsenului și a metalelor grele la stația de tratare a apei

În parteneriat cu Consiliul Județean Prahova, Primăria Comunei Mănești a emis ordinul de începere pentru montarea unei instalații pentru eliminarea arsenului și a metalelor grele, la stația de tratare a apei.

Facem precizarea că substanțele depistate în apa potabilă, au fost măsurate de specialiști ca fiind în cantități mici, care nu au pus niciodată în pericol sănătatea consumatorilor.

Amintim că rețeaua de apă deservește toate cele 5 sate ale comunei Mănești.

Vestiare noi pentru baza sportivă din Coada Izvorului și aspersoare inteligente

Echipa de fotbal Cetatea Coada Izvorului se bucură astăzi de vestiare cu dușuri și grupuri sanitare noi, amenajate într-o construcție de tip container, finanțată din fonduri AFIR, printr-un proiect depus în cadrul GAL Provița de Sus, în valoare de 23.000 euro.

Din fonduri proprii, Primăria Mănești a dotat terenul de fotbal din Coada Izvorului, cu sistem de irigație a gazonului cu aspersie inteligentă și nocturnă cu proiectoare pe LED.

Canalizare și stație de epurare pentru toată comuna Mănești

În satele Mănești, Băltița, Zalhanaua și Gura Crivățului au fost finalizate lucrările pentru rețeaua de canalizare și branșamentele.

Proiectul de canalizare a fost în valoare de 42.000.000 lei, din care au venit 16.850.000 lei au fost obținuți prin programul Anghel Saligny, iar diferențe de la bugetul local și parteneriate.

Stația de epurare situată în satul Băltița, va deservi toate cele 5 sate ale comunei Mănești.

Toate drumurile din Mănești sunt asfaltate

Preluat de Consiliul Județean Prahova pentru a fi modernizat, fostul drum comunal DC 25A, din satul Coada Izvorului și actual drum județean DJ 720F care face legătura cu județul Dâmbovița, beneficiază astăzi de asfalt nou, rigole și șanțuri amenajate din beton, trotuare, pistă pentru biciclete și iluminat led.

Rețea de gaze în toată comuna

Toată comuna Mănești beneficiază de rețea de gaze, iar în satul Gura Crivățului se așteptă finanțare.

Proiecte de viitor

Urmează construcția unei piste de biciclete care va lega satul Mănești de satul Băltița, cu o lungime de 3 km.

Schimbarea destinației fostei școli din Băltița, care va fi renovată și recompartimentată într-un Centru Medical Multifuncțional pentru Analize.

Autoritățile locale doresc ca în viitorul apropiat întreaga comună să beneficieze de sistem de iluminare LED.

Și pentru că toate acestea trebuie să fie întreținute, Primăria Mănești are propriul serviciu de gospodărire comunală.

Pentru eficientizarea activității acestui serviciu, s-a reușit de curând dotarea cu o autoutilitară nouă.

Sperăm ca toate aceste proiecte să fie modele de bună practică pentru multe alte unități administrativ teritoriale din Prahova și din țară, atât din mediul rural cât și din mediul urban!

Vă mai spunem un secret și încheiem! La Mănești, se află încă un punct de atracție. Pe drumul județean DJ 720F avem un adevărat bulevard cu castani, care poate fi socotit parc dendrologic, datând din aceeași perioadă cu Bulevardul cu Castani din Ploiești!