Vorbind la conferinţa Partidului Social Democraţi (SPD), Scholz a spus că nu vor exista reduceri ale cheltuielilor sociale, un domeniu în care ministrul de Finanţe Christian Lindner, de la Partidul Liber Democrat (FDP), care susţine o politică  fiscală conservatoare, a cerut reforme.

”Este o sarcină foarte dificilă. Dar aş dori să profit de această ocazie pentru a transmite încrederea că vom reuşi. Şi că vom reuşi într-un mod care este important pentru viitorul acestei ţări”, le-a spus Scholz delegaţilor de partid, cu referire la discuţiile bugetare în curs.

Alianţa de guvernare a lui Scholz, care cuprinde şi Verzii, se resimte după decizia curţii constituţionale de luna trecută, care a respins un deficit de 60 de miliarde de euro (65 de miliarde de dolari) în finanţele sale şi a forţat-o să suspende o derogare privind limita datoriilor care este consacrată constituţional, pentru bugetul 2023.

Discuţiile în desfăşurare se concentrează asupra faptului dacă o suspendare a frânei datoriilor este posibilă şi pentru anul viitor, pentru a acoperi un deficit bugetar de 17 miliarde de euro, lăsând în aer cheltuielile pentru proiecte industriale, politica climatică şi bunăstarea.

Cu o zi mai devreme, SPD a convenit asupra necesităţii unei reforme pe termen mediu a limitelor de împrumut autoimpuse ale ţării, pentru a oferi statului mai mult spaţiu de manevră.

Scholz, a cărui popularitate a scăzut la un nivel record într-un sondaj recent realizat de radiodifuzorul ARD, a spus că negocierile bugetare nu sunt ”o sarcină de netrecut”, ci necesită o înţelegere comună între coaliţia tripartită.

”Dar pentru mine este foarte clar că nu va exista nicio dezmembrare a statului bunăstării în Germania într-o situaţie ca aceasta”, a spus el.