Cutremur total la granița României! Tensiunea crește între Republica Moldova și Tiraspol. Ministrul de externe din Tiraspol a făcut un anunț șocant. Iată despre ce este vorba.

Cutremur total la granița României! Administraţia separatistă din Tiraspol declară că dotarea armatei Republicii Moldova cu transportoare blindate ameninţă stabilitatea din zonă

Ministrul de Externe din Tiraspol, Vitali Ignatiev, a declarat marți, 10 ianuarie 2023, că „militarizarea şi înarmarea Republicii Moldova nu este o decizie constructivă”. Declarația sa a fost făcută după ce s-a anunțat că primele transportoare blindate de tip Piranha livrate armatei Republicii Moldova ar urma să ajungă marţi la Chişinău.

„Nu exclud că această tehnică va apărea în apropierea Zonei de Securitate sau chiar în această zonă. În loc să întreprindă eforturi politico-diplomatice pentru a rezolva problema într-un mod civilizat şi constructiv, vedem o cu totul altă abordare, care nu duce la stabilitate şi securitate pe malurile Nistrului.

Militarizarea şi înarmarea Republicii Moldova nu este o decizie bună şi constructivă”, a spus Vitali Ignatiev, relatează deschide.md.

În ciuda spuselor sale, Transnistria, ai cărei lideri secesioniști spun că militarizarea nu va duce la nimic bun, „este înarmată până în dinți”, relatează sursa citată anterior. Potrivit unei analize efectuate, anul trecut, de către Centrul Militar Ucrainean, pe lângă cei peste 1600 de militari ruși staționați ilegal acolo, separatiștii pro-ruși au o armată de aproximativ 6000 de soldați.

Unitățile armate sunt dotate exclusiv cu echipamente sovietice, provenite de la fosta Armată a 14-a a Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS).

În timpul războiului de pe Nistru, separatiștii pro-ruși au luat din depozitele armatei ruse:

. 13 mii de arme de calibru mic;
. 20 de milioane de cartușe;
. 19 tancuri;
. lansatoare de grenade RPG-7;
. grenade antitanc RPG-18;
. RPG-26 în număr total de aproximativ 12.000 de unități;
. echipamente de comunicații;
. echipamente de inginerie;
. peste 50 de transportoare blindate;
. zeci de mortiere.
Potrivit sursei citate anterior, acestea nu sunt cifrele finale. În urma desființării Armatei a 14-a a URSS-ului, separatiștii pro-ruși au primit și mai mult armament.

Republica Moldova va primi un lot de transportoare blindate Piranha din partea Germaniei

Vă amintim că marți, 10 ianuarie 2023, Republica Moldova a primit un lot de transportoare blindate de tip Piranha din partea Germaniei.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerului Apărării din Republica Moldova, tehnica va fi recepționată în contextul realizării obiectivului de modernizare a capabilităților armatei moldovene și în baza aranjamentului semnat între Chișinău și Berlin în octombrie 2021. Transportoarele vor fi utilizate în cadrul procesului de instruire a militarilor, care urmează să fie detașați în misiuni internaționale de menținere a păcii.