Sursă foto: stiridecluj.ro

Joi, în jurul orei 16:30, a izbucnit un incendiu de vegetație în comuna clujeană Iara. Aproximativ 3 hectare de vegetație uscată au fost afectate. Operațiunea de intervenție a durat aproximativ o oră și a reușit să oprească propagarea flăcărilor dincolo de limitele inițiale.

Utilizarea focului deschis este permisă numai după obținerea unui permis de lucru cu focul, document eliberat de Șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență constituit la nivel local sau de persoana desemnată în acest scop. Această activitate trebuie să respecte anumite reguli și măsuri de siguranță:

Nu este permisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu sau pe timp de vânt puternic sau în perioade de uscăciune accentuată.

Focul deschis nu trebuie să fie utilizat la distanțe mai mici de 40 de metri față de locurile cu pericol de explozie (cum ar fi gazul și lichidele combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), sau la mai puțin de 10 metri față de materiale sau substanțe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) fără supraveghere și măsuri de siguranță adecvate.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile trebuie să se facă în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu măsuri adecvate pentru a preveni propagarea focului și asigurarea supravegherii constante a arderii, precum și stingerea completă a jarului după finalizarea activității.

Arderea trebuie să respecte anumite prevederi generale, cum ar fi: condiții meteorologice fără vânt, colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale în cantități care să permită controlul arderii, desfășurarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la pădure sau construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații sau conductele de transport al gazelor naturale și a altor materiale combustibile, curățarea vegetației în jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 metri, desfășurarea arderii numai în timpul zilei, asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii și stingerea completă a focului înainte de părăsirea locului de ardere.

,,Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea ardererii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice”, declară ISU Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.