Suvernaul britanic este surprins într-o imagine – care a făcut înconjurul lumii – în timp ce strânge mâna şefei CE, la Castelul Windsor, înainte să ia ceaiul tradiţional, cu brioşe şi sendvişuri cu castraveţi.

Această fotografie trebuia să constituie punctul culminant înaintea anunţării unui nou acord privind Protocolul Nord-Irlandez al Brexitului, negociat într-un mic palat, în orăşelul Berkshire, de către premierul britanic Rishi Sunak şi Ursula von der Leyen.

Însă acesta a declanşat furia Brexiteer-ilor, deoarece unioniştilor protstanţi nord-irlandezi li se cere să aprobe un document căruia îi sunt ostili, din cauza menţinerii rolului justiţiei europene în cazul unor diferende în afacerile ”celor şase comitate”.

TOSTĂ LUMEA ÎŞI PASEAZĂ MINGEA

În urma acestui scandal, toată lumea îşi pasează mingea, într-o vastă partidă de poker mincinos, comentează ziarul francez.

Buckingham Palace a anunţat că întâlnirea a fost organizată la cererea lui Rishi Sunak.

Numărul 10 de pe Downing Street arată, la rândul său, cu degetul voinţa preşedintei Comisiei Europene de a se întâlni cu noul suveran, care a urcat pe tron la 9 septembrie 2022.

Uniunea Europeană (UE) afirmă, la rândul său, că iniţiativa a fost a Londrei, care a propus această audienţă pentru a spori importanţa acestui progres istoric, care mai relaxează un pic relaţiile agitate ale celor două părţi după Brexit.

Un lucru este clar, însă, scrie ziarul, Chareles al III-lea voia să se întâlnească cu Ursula von der Leyen.

Şeful statului britanic este garantul unităţii regatului, ameninţat de o reunificare irlandeză.

După sfârşitul hegemoniei demografice protestante, provincia britanică este majoritar catolică, lucru atestat de o nominalizare inevitabilă, în cazul unei restabiliri a Adunării locale, a unui premier regional din rândul Sinn Féin, aripa politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), care susţine o reunificare irlandeză.

Atât o relaxare a controalelor vamale, cât şi sfârşitul administraţiei directe a Londrei, instaurată în urmă cu un an, nu pot decât să relaxeze tensiunile intercomunitare.

Pe de altă parte, familia regală şi-a manifestat sus şi tare simpatia ucraineană, o luare de poziţie regală care tranşează cu tradiţiile neutralităţii Coroanei.

Invazia rusă a Ucrainei a consolidat un parteneriat între Regatul Unit şi UE în domeniul sancţiunilor impuse Moscovei şi livrărilor de armament Kievului, pe care monarhul o susţine în mod public.

CONVINGERILE PROEUROPENE ALE LUI CHARLES AL III-LEA

Convingerile proeuropene ale lui Charles al III-lea sunt vechi.

Ele au la bază experienţa înaintaşilor săi din al Doilea Război Mondial şi conştientizarea, poate din cauza originilor germane ale liniei regale, ale reconcilierii indispensabile cu Germania.

Însă, din cauza clivajelor şi fracturilor din interiorul tuturor familiilor politice pe tema Brexitului, el a pus mereu în surdină acest ideal.

Regele şi-a respectat, în întâlnirea de luni după-amiaza, literalmente, toate prerogativele.

Diplomaţia sa constă doar în a facilita relaţiile internaţionale.

Iar Guvernul lui Rishi Sunak nu ezită să-l foloseasdcă, atunci când se confruntă cu diifcultăţi. Însă el nu se plânge, aceasta este treaba sa.