Statele Unite se grăbesc să transfere Ucrainei toate echipamentele necesare pentru o contraofensivă majoră în această primăvară, potrivit site-ului Politico.
Politico: Statele Unite se grăbesc să transfere Ucrainei toate echipamentele necesare
De altfel, însuși secretarul american al Apărării a declarat că „nu mai este timp de pierdut”. De asemenea, Varșovia confirmă că va trimite la Kiev în următoarele zile patru MIG 29 care vor fi urmate de alte 8 sau 10 aparate. Polonia devine astfel prima țară NATO care furnizează Ucrainei avioane de luptă.Un avion rusesc Suhoi 24 a fost lovit de o rachetă antiaeriană trasă de militarii ucraineni care apără Bahmutul.Politico. Sistemele de producție occidentală îi ajută pe militarii ucraineni să reziste în fața bombardamentelor și să anuleze supremația aeriană a rușilor.În tranșee, luptele rămân în continuare foarte sângeroase. Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat că a mai cucerit o mică localitate la nord de Bahmut, strângând astfel şi mai mult cercul în jurul orașului. Însă unităţile Wagner au rămas fără muniție și cu efective reduse.Soldat, Wagner: ”Nici măcar nu putem să scoatem capetele afară”.Evgheni Prigojin, șeful unității Wagner: ”Avem nevoie de armata regulată să ne protejeze flancurile. Dacă reușesc să facă asta, atunci totul va fi bine. Dacă nu, atunci unitățile Wagner vor fi încercuite împreună cu ucrainenii în Bahmut”.Ucrainenii, dar şi responsabilii de la Pentagon, simt că șansele Kievului de a păstra Bahmutul cresc de la o oră la alta.Volodimir Zelenski: ”Se apropie momentul când putem frânge agresiunea rusă. Nu există terorişti care să-şi poată spori potenţialul în confruntare cu lumea liberă. Iar Rusia nu face excepţie!”Mark Milley, Președintele Statului Major General SUA: ”Fără lideri eficienți în unitățile mici și fără echipament adecvat, Rusia încearcă să ducă un război de uzură. Soldații ruși sunt aruncați în valuri în haosul războiului, în absența oricărui fel de coordonare sau sincronizare”.Ucrainenii au găsit o dronă chineză
Pe de altă parte, militari ucraineni au găsit într-o pădure de pe teritoriul lor rămăşiţele a ceea ce pare a fi o dronă de uz civil Mugin-5, fabricată de o companie chineză. A fost folosită de ruşi, după ce au adaptat-o pentru a fi înarmată.Fragmente din ea au fost arătate de militarii ucraineni jurnaliştilor CNN.Experţii occidentali o cataloghează însă drept „o bombă stupidă”, între altele pentru că nu poate fi folosită pentru supraveghere.Chris Lincoln-Jones, ofiţer în rezervă al armatei britanice şi specialist în drone: ”Acest tip de dronă ar fi mult mai eficientă dacă ar avea instalată o cameră decentă”.Faptul în sine de a folosi drone civile e o dovadă în plus că Rusia NU este o superputere militară.Chris Lincoln-Jones: „Pare un fel de derula operaţiuni pe front foarte primitiv, nesofisticat şi nu prea avansat tehnologic”.În sfârşit, în ceea ce pare a fi un nou act de sabotaj, o explozie, urmată de incendiu, a zguduit joi un sediu al FSB – Serviciul de securitate internă al Rusiei , din orașul sudic Rostov pe Don. Deflagraţia ar fi avut loc într-un depozit al serviciului de pază a frontierei FSB, dar flăcările s-au extins și la clădirea principală.