Sursă foto: servuscluj.ro

Cu puțin timp în urmă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj a raportat că a izbucnit un alt incendiu la o casă din localitatea Fizeșu Gherlii. De această dată, cauza pare să fie un aparat de încălzire.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente la un incendiu care se manifestă într-o cameră a unei case din localitatea Fizeșu Gherlii. Mai exact, incendiul a pornit de la un aparat de încălzit și s-a extins parțial la mai multe haine, imobilul fiind inundat cu fum. Proprietarul a reușit să se autoevacueze și nu necesită îngrijiri medicale. La fața locului acționează echipajul de la Punctul de Lucru Gherla”.

Pompierii ne atrag atenția asupra necesității de a fi vigilenți și precauți, dat fiind numărul semnificativ de intervenții înregistrate în ultimele 3 zile. În această perioadă au avut loc 239 de misiuni, din care 40 au implicat intervenții la accidente rutiere, incendii sau restabilirea stării de normalitate. De asemenea, echipele SMURD au gestionat 199 de cazuri medicale.

Incendiile au fost înregistrate și în timpul weekend-ului, fie ca urmare a instalațiilor electrice necorespunzătoare, fie din cauza coșurilor de fum necurățate.

„Printre cele mai importante, amintim intervenția de duminică, 11 martie 2024, la un incendiu care a cuprins o anexă gospodărească, în care era amenajată o magazie și un adăpost de animale, în localitatea Valea Groșilor, comuna Vad. La misiune au luat parte două autospeciale cu apă și spumă, iar echipajele noastre au acționat pentru stingerea flăcărilor ce cuprinseseră anexa gospodărească, pe o suprafață de aproximativ 30 mp. Nu au existat persoane care să solicite consult medical, iar intervenția pompierilor a împiedicat propagarea flăcărilor mai departe de limitele în care au fost găsite. În urma cercetărilor preliminare, a rezultat că incendiul a pornit de la o defecțiune a instalației electrice a construcție”.

În cursul zilei de duminică, pompierii de la Detașamentul Huedin și Detașamentul 1 Cluj-Napoca au intervenit pentru a stinge un incendiu care a afectat o casă de vacanță din localitatea Mănășturu Românesc, comuna Mănăstireni. La fața locului, au fost mobilizate două autospeciale pentru stingerea incendiilor și o autoscară, unde au descoperit că mansarda imobilului, cu o suprafață de aproximativ 70 de metri pătrați, era complet cuprinsă de flăcări.

Operațiunea de stingere a fost efectuată de pompieri, în colaborare cu serviciile voluntare pentru situații de urgență din Mănăstireni și Râșca, și a împiedicat răspândirea incendiului la o terasă, o magazie și la un al doilea corp de locuit din gospodărie, precum și lichidarea tuturor focarelor de incendiu. Operațiunile de stingere și de înlăturare a efectelor negative ale incendiului au durat mai mult de două ore. O persoană a fost evaluată de echipajul SMURD la fața locului, dar nu a necesitat transport la spital.

Potrivit cercetărilor preliminare, se pare că incendiul a pornit de la coșul de evacuare a fumului, care nu era izolat corespunzător față de materialele combustibile.

Pompierii militari clujeni rămân mobilizați pentru gestionarea rapidă a situațiilor de urgență și pentru a oferi primul ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

De asemenea, este important de reținut că informații despre modul de comportare în situații de urgență pot fi obținute accesând platforma națională de pregătire în situații de urgență, https://fiipregatit.ro, și prin intermediul aplicației mobile DSU, disponibilă gratuit în App Store și Google Play.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.