Se anunță o adevărată lovitură pentru ungurii din Transilvania și o serie de atacuri la adresa lui Viktor Orban, considerat principalul vinovat. Un fost lider UDMR trimite săgeți către Budapesta.
Astfel, pentru scăderea populaţiei maghiare din Transilvania.  Marko Bela, fost lider UDMR, a ajuns să atace autoritățile de la Budapesta și dă vina pe politicile lui Viktor Orban.
Unul dintre motive ar fi dubla cetăţenie acordată de autoritățile ungare maghiarilor din România.
Lovitură pentru ungurii din Transilvania. Viktor Orban este principalul vinovat
În contextul reacției sale, fostului președinte UDMR, Marko Bela, afirmă în legătură cu datele ultimului recensământ, populaţiei maghiară din Transilvania a scăzut serios. Unul dintre motive ar fi dubla cetăţenie oferită de Ungaria acestora printr-o decizie luată de Viktor Orban. Totuși, politicianul consideră că problemele sunt legate mai degrabă de proporţii.

Astfel, fostul lider politic a explicat, în cadrul unei emisiuni radiofonice din Ungaria că „după  anul 1990 fiecare recensământ arată o scădere a numărului de maghiari. Însă niciodată nu s-a înregistrat o scădere ca acum”, transmite publicația maghiară nepszava.hu, potrivit Rador.
Din afirmaţiile sale, Marko Bela fiind invitat la un interviu după ce s-a constatat că, potrivit ultimului recensământ din România, numărul celor ce se declară de etnie maghiară a scăzut în doar 10 ani cu 225.000. Practic, maghiarii din România însumează cu puțin peste un milion de persoane.
Motivul pentru care numărul maghiarilor din România a scăzut drastic
În plus, fostul lider al UDMR a venit cu mai multe explicaţii. Una dintre ele: în momentul în care o minoritate începe să devină mai mică, creşte şansa uzurii. Cealaltă explicaţie este că maghiarii sunt cu cel puţin o generaţie mai bătrâni decât românii.

Din punct de vedere al recensământului, 16% din populaţia totală a României are studii superioare, în schimb procentul în cazul maghiarilor este de doar 12,9%. Este un fenomen îngrijorător.
În precizările sale, „De fapt, nu este vorba despre faptul că mai puţini maghiari au studii superioare, ci despre faptul că o parte a tinerilor studiază la universităţi din Ungaria, sau chiar dacă absolvă universităţi din România, pleacă din ţară”, a explicat Marko Bela.
Totuși, adevărata problemă serioasă o constituie proporţia care nu s-a diminuat din 1992 încoace, însă acum s-a înregistrat o diminuare, până acum era vorba despre în jur de 6,5%, iar procentul a scăzut brusc la 6%.

Aşadar, „Au plecat deci mai mulţi faţă de anii trecuţi, iar acest lucru a fost favorizat şi de instituţia dublei cetăţenii ce a înlesnit serios emigrarea. Desigur, dorim o Uniune Europeană şi o relaţie româno-ungară, în cadrul căreia există mişcarea liberă dintr-un loc în altul. Însă în cazul în care această mişcare este în mare parte unidirecţională, lucrurile ajung exact acolo unde ne aflăm la acest moment”, a mai explicat fostul lider UDMR.