Un incendiu de vegetație de amploare a izbucnit marți, 6 februarie, în comuna prahoveană Păcureți, relatează Observatorul Prahovean, care preia date de la ISU. Forțele de intervenție sunt suplimentate, sunt așteptați 24 de pompieri din tura de permanență pentru a stinge fâșia de foc de aproximativ 5 kilometri. Potrivit agenției News.ro, mai multe incendii s-au înregistrat, în timpul zilei, în Vâlcea, Dâmbovița și Cluj.

Potrivit ISU Prahova, pentru stingerea incendiului de la Păcureți au fost mobilizate 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă și 2 autospeciale de primă intervenție și comandă, cu un total de 17 cadre. De asemenea, în sprijin, acționează si 10 lucrători din cadrul SVSU Păcureți.

Sunt așteptați încă 24 de pompieri din tura de permanență.

Suprafața afectată este de aproximativ 25 de hectare, cu multiple focare, inaccesibile autospecialelor.

https://youtu.be/umQ-LD9kpYg?si=VoWSH5n5HjPXYb18

În judeţul Vâlcea, pompierii au intervenit, marţi, pentru gestionarea a 17 solicitări pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată. Cea mai dificilă intervenţie a fost cea de la Oteşani, unde focul s-a extins pe 210 de hectare, ameninţând să cuprindă 29 de gospodării.

La Dâmboviţa, incendii de vegetaţie s-au produs, marţi, la Scheiu de Sus, Sălcioara şi Râu Alb de Jos.

În judeţul Cluj, un incendiu de vegetaţie uscată s-a extins la conductele de termoficare. „Pompierii din cadrul Detaşamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru stingerea flăcărilor care s-au extins de la un incendiu de vegetaţie uscată la termoizolaţia de pe conductele de termoficare pe strada Fabricii din municipiul Cluj-Napoca”, a anunţat ISU Cluj.

Potrivit Ziar de Cluj, în acest moment flăcările sunt sub control, nu există pericol de extindere și se lucrează pentru stingerea focarelor ascunse din termoizolația conductelor de termoficare.

Nu sunt anunțate persoane rănite până în prezent, însă o ambulanță SMURD a fost dislocată preventiv la locul intervenției.

Pompierii le amintesc cetăţenilor faptul ca sunt obligaţi să respecte normele privind protecţia mediului care interzic arderea vegetaţiei uscate.

Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

De asemenea, nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.