Potrivit Guvernului, noul sistem va contribui la soluţionarea problemei întârzierilor şi staţionării camioanelor în punctele de trecere a frontierei, uneori de peste şapte zile, dar şi a perturbărilor din lanţurile de aprovizionare. În acelaşi timp, va ajuta la reorientarea exporturilor şi a mijloacelor de transport către punctele de trecere a frontierei cu România şi utilizarea teritoriului Republicii Moldova pentru tranzitul de mărfuri din/către Ucraina, în special pentru cereale.

Prin sistemul informaţional de programare a rândului electronic la frontieră, transportatorii vor avea posibilitatea să-şi programeze ora exactă de trecere a frontierei, prin înregistrarea lor într-o coadă virtuală de aşteptare, înainte de începerea deplasării mijlocului de transport către punctul de trecere. De asemenea, aceştia vor putea să-şi planifice eficient resursele financiare şi umane, călătoriile şi timpul de trecere a frontierei.

Guvernul moldovean a aprobat miercuri Regulamentul privind funcţionarea sistemului şi Regulile de programare la punctele de trecere a frontierei de stat, relatează .

Proiectul va fi implementat în mai multe etape, cu suportul tehnic şi financiar al Programului USAID MISRA, iar programarea prealabilă în punctele de trecere a frontierei de stat va fi disponibilă deja de la începutul anului 2024.