Dintr-un buncăr subteran aflat la un kilometru și jumătate de linia frontului, războinicii ucraineni cu drone urlă și aplaudă în timp ce ucid un alt soldat rus cu o grenadă.„Când eram copil, eram fascinat de romanul Philip K. Dick „Second Variety”. Începe cu doi soldați care stau în buncărul lor, privind un singur infanterist inamic care se apropie de poziția lor.Câteva secunde după aceea, drone subterane cu „gheare” apar și folosesc lame ascuțite pentru a rupe intrusul în bucăți. Ideea ca o viață umană să fie luată chiar în fața ta de către roboți creați de om a fost înfricoșătoare .Nu mi-am imaginat vreodată că 30 de ani mai târziu, aș sta într-un buncăr și aș urmări o imagine similară, iar atât buncărul, cât și imaginea ar fi la fel de reale, spune un operator de drone ucrainean“, jurnaliștilor de la Daily Mail.„Buncărul nostru este la doar la aproximativ un kilometru și jumătate de linia frontului și este bine ascuns sub pământ. Poate supraviețui unei lovituri directe de la o bombă KAB de 500 de kilograme bombă rusească ghidată aerian]; nimeni nu ar vrea să verifice dacă este adevărat, desigur. Dar șansele sunt mari, deoarece rușii își folosesc în mod constant suveranitatea aeriană și KAB-urile ca ultim argument, de până la 10 ori pe zi.Buncărul este o casă temporară pentru patru militari. Este echipat cu patru paturi supraetajate, internet Starlink , cutii cu muniție și mâncare.Un operator stă la masă și monitorizează fluxul online de la drone. Făcând clic neașteptat pe mouse și alegând un flux live în locul altuia. Alți doi soldați joacă table. Al patrulea își curăță pușca AK.„Uite băieți, asta ar putea fi interesant!“ spune operatorul. Toți se lipesc de ecran. O dronă a detectat un grup de patru soldați ruși.„Păcat că am rămas deja fără grenade, așa că poate dura mai mult“, spune operatorul. Chiar și fără grenade, o dronă poate fi mortală pentru inamici, deoarece operatorul le cunoaște coordonatele.În câteva secunde, artileria lovește lângă una dintre figurile negre de pe ecran. Alte figurine păreau nevătămate și au încercat să-și croiască drum, dar a doua lovitură de artilerie îi prinde.Soldații țipă, se salută și aplaudă. La fel ca atunci când sărbătorești un gol neașteptat, dar mult așteptat din partea echipei pe care o susții.Nu este un joc de fotbal, desigur; aceștia sunt oameni vii. Erau. Și nu mai sunt pentru că au venit să-i omoare, scrie Daily Mail.„Am văzut grămezi de cadavre în zonele eliberate“
„Am văzut grămezi de cadavre în zonele eliberate. Femei și copii. Unora le lipseau membre, altora li s-au tăiat stomacul, iar altora li s-au scos ochii. Toți erau goi”, explică un soldat din buncăr.„Rușii le-au dat foc, iar semnele arată că multe dintre victime erau încă în viață și au murit din cauza otrăvirii cu fum. După ce am văzut asta, nu mai am milă de ruși și mă bucur de fiecare dată când văd unul mort“, spune soldatul ucrainean.Prima linie este infestată cu drone. Dacă există un soldat în apropiere, el va fi detectat și cel mai probabil ucis. Dronele sunt la fel de mortale ca ghearele din povestea lui Philip K. Dick. Ele pot vedea în infraroșu și au camere termice.Urmărim un alt stream live. Doi soldați ruși se îndreaptă spre pozițiile ucrainene. O grenadă aruncată dintr-o dronă l-a lovit pe unul dintre ei și l-a făcut bucăți. Tovarășul lui, care nu pare rănit, în loc să fugă, se plimbă în cerc.„De ce nu încearcă să se retragă?”, întreabă jurnalistul Daily Mail.„ Pentru că îl așteaptă un detașament de baraj. Oricum e mort; probabil că caută capacul“, răspunde soldatul ucrainean.Într-adevăr, soldatul a găsit un transportor militar înarmat abandonat și s-a târât pe sub el. Drona continuă să plutească în jurul lui.„Un pilot de dronă poate ucide până la 20 de ruși pe zi. Campionul nostru a ucis 500“
„Dronele sunt sângele acestui război. Un pilot de dronă poate ucide până la 20 de ruși pe zi. Campionul nostru a ucis 500 o dată. Fără drone, nu putem face nimic și sunt de unică folosință. O dronă poate trăi până la trei zile aici“, spune un soldat.Între timp, o altă dronă a găsit un alt soldat rus. Se ascunde în șanț. O grenadă aterizează la câțiva metri de el. Corpul lui este străpuns cu fragmente de șrapnel. Se zvârcolește. O altă grenadă îi aterizează în stomac.„ Nu ar fi suficient doar o grenadă? Întreabă jurnalistul. Probabil că ar fi murit de la prima.„Probabil ar fi făcut-o, dar sunt actori buni“, răspunde un comandant. „Odată, dronele noastre au lovit grupul de ruși. După toate semnele, erau morți; chiar și camerele termice au arătat că corpurile lor nu emanau nicio căldură. În câteva ore, grupul nostru a venit să-i verifice și au început să tragă în noi. Cum au reușit să joace pe morții și să păcălească electronicele? Nu am nici o idee. Deci acum încercăm mereu să verificăm.“Doar două drone își continuă activitatea. Nu există ruși la vedere. Soldații au revenit la rutina lor de joc de table și curățare a puștilor.Mă gândesc că asta ar fi fost un semn de avertizare perfect. În epoca sovietică, aveam un semn de avertizare în holul clădirilor noastre care spunea: „Asigură-te că oprești curentul când pleci”. Acum piloții de drone au acest avertisment: „Asigurați-vă că inamicul este mort înainte de a merge la următoarea țintă”.