”În anul 2022, criminalitatea economico-financiară a continuat să se manifeste ca un fenomen deosebit de complex atât prin valoarea materială a prejudiciilor cauzate, cât şi prin implicaţiile avute în toate domeniile economice şi sociale, afectând în mod grav bugetul general consolidat, patrimoniul public şi privat, sănătatea şi securitatea consumatorilor, precum şi competitivitatea şi concurenţialitatea mediului de afaceri”, se arată într-un comunicat de presă, de sâmbătă, al IGPR.

Potrivit sursei citate, o formă gravă de manifestare a criminalităţii economico-financiare a reprezentat-o tendinţa agenţilor economici cu cifre de afaceri ridicate de a se sustrage de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului general consolidat, prin crearea unor circuite economice fictive, deosebit de complexe.

Poliţiştii de la investigarea criminalităţii economice au continuat, anul trecut, urmărirea penală în 4.554 de cauze şi au instrumentat 57 de cauze penale  de evaziune fiscală, în care sunt implicate grupuri infracţionale şi 175 de cauze complexe.

”Astfel, au fost instituite măsuri asigurătorii pentru recuperarea prejudiciilor în valoare de 383.405.746 lei şi au fost aplicate 16.605 amenzi contravenţionale în valoare de 37.081.684 de lei. În urma activităţilor de investigare a infracţiunilor de evaziune fiscală, au fost indisponibilizate bunuri în valoare de 314.300.000 de lei”, precizează IGPR.

Prevenirea şi combaterea faptelor de evaziune fiscală rămâne o prioritate a poliţiştilor şi în anul 2023, acţiunile din domeniu urmând a fi continuate împreună cu instituţiile partenere, avertizează poliţiştii de la investigarea criminalităţii economice.