Iarna a venit brusc, la final de ianuarie, și a cuprins în forță jumătate de țară. A nins susținut și a bătut viscolul. În cinci județe este cod portocaliu de vreme rea.

Iarna a pus stăpânire pe România. Zeci de mașini s-au răsturnat sau au rămas blocate, după ce șoferii au fost surprinși de vijelie, pe șoselele din Buzău. La malul mării, au fost închise porturile din cauza furtunii, care a ridicat valuri uriașe. În mai multe localități, între care și Sinaia, s-au produs pene de curent.

În județele Buzău și Vrancea, aflate sub cod portocaliu, episodul de vreme rea a paralizat totul. Aici, viscolul a mușcat năpraznic, iar drumurile naționale și județene au fost acoperite de un strat consistent de zăpadă. În Buzău, 70 de mașini au rămas blocate, la interval de câteva ore, pe Drumul European 85. Pentru șoferi a fost un coșmar.

Șoferii dar și autoritățile locale acuză firma care a câștigat contractul de deszăpezire că nu și-a făcut treaba, și muncitorii nu au ieșit la timp pentru a preveni situația.

La câteva ore după acest incident, sute de mașini au rămas blocate pe E85 din cauza unui TIR, care s-a răsturnat în fața coloanei. Două TIR-uri au derapat și au blocat DN2 B care face legătura cu Brăila, iar un altul s-a răsturnat la Merei, tot în județul Buzău.

La Rânca, vântul puternic arunca zăpada înapoi pe șosea, iar vizibilitatea este aproape de zero. Șoferii nu mai au voie să urce dacă nu folosesc lanțuri. Mulți s-au oprit în viscol, au coborât din mașini, și și-au echipat mașinile.

Viscol, drumuri înzăpezite și mașini răsturnate și în Dâmbovița. Aici, niște muncitori care mergeau spre Titu, și-au văzut moartea cu ochii. Din cauza poleiului și a zăpezii, șoferul nu a mai reușit să controleze direcția și a ajuns cu microbuzul direct în șanț.

Din cauza vremii, a fost până totală de curent în Sinaia. Un copac rupt de viscol a căzut peste linia de înaltă tensiune.

Pe Drumul Național 7, între Pitești și Râmnicu Vâlcea, a derapat un TIR, joi noapte, iar 40 de mașini au rămas blocate, în zori, între Băbana și Pitești.

Vremea rea a făcut și victime. Un șofer de 51 de ani din Bistrița a murit, după ce a intrat cu mașina pe contrasens și s-a lovit violent de un alt vehicul. Nu se știe, deocamdată, dacă bărbatul a ajuns pe direcția opusă de mers, pentru că a derapat sau din imprudență.

Iarna a venit brusc și în județul Timiș. În vestul țării ninge neîntrerupt de câteva ore. Pe autostrada A1, șoferii trebuie să circule cu mare atenție. Vizibilitatea este foarte redusă, pentru că vântul viscolește zăpada.

Pe litoral, viscolul a închis toate porturile. Este furtună, porturile martitime sunt închise înca de joi seară, iar în larg, vântul ridică valuri de șapte, opt metri înălțime.

27 de județe și Capitala se află, până duminică dimineață, sub avertizare de vreme severă.