Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, a decis să doneze toată averea moștenită în Statele Unite pentru dotarea trupelor care luptă contra Rusiei.
Zalujnîi este moștenitorul unui cetățean american de origine ucraineană, Gregori Stepaneţ, a anunțat familia acestuia, iar generalul a donat în ianuarie armatei ucrainene întreaga avere de un milion de dolari, relatează New York Times.
Forțele Armate ale Ucrainei au confirmat informația. „Generalul Zalujnîi a transferat întreaga sumă în contul special de la Banca Națională a Ucrainei dedicat armatei ucrainene. Detaliile tranzacției SWIFT din 5 ianuarie 2023 de la bancă confirmă acest lucru”, a transmis biroul de presă al armatei către Ukrainska Pravda.
„Mi-am dedicat toată viața Forțelor Armate. Și n-am avut nicio îndoială despre ce să fac cu moștenirea. Ultima dorință a domnului Gregori a fost evident să susțină armata ucraineană prin mine. Le sunt recunoscător tuturor celor care ajută Forțele Armate ale Ucrainei. Și îi sunt recunoscător familiei mele pentru înțelegere”, a spus Valeri Zalujnîi.
Potrivit Băncii Naţionale a Ucrainei, anul trecut, companiile şi persoanele fizice au donat armatei ucrainene 22,3 miliarde de grivne, adică aproximativ 500 de milioane de dolari.
Gregori Stepaneţ s-a născut în 1938 în orașul ucrainean Vinița. Tatăl său a luptat în Al Doilea Război Mondial și a fost ucis de trupele germane în octombrie 1941. Gregori și mama lui au fost evacuați în Munții Ural, unde au suferit de foame. După încheierea războiului s-au întors în Vinița, însă și acasă s-au luptat cu foametea, iar aici au supraviețuit cu ajutorul rațiilor unui unchi care fusese rănit pe front.
După ce a terminat gimnaziul, Stepaneţ s-a înscris la Universitatea de Stat de la Moscova în 1956, unde a studiat matematica și chimia și a obținut doctoratul în chimie. Pe lângă ucraineană și rusă, vorbea fluent germana, italiana și engleza.
În timp ce lucra la Institutul de Cercetare și Dezvoltare Geofizică de la Moscova, Stepaneţ a semnat o scrisoare de sprijin a dizidenților antisovietici. La scurt timp, a fost dat afară din institut și cercetat de KGB. Întrucât nu i se mai permitea să muncească nicăieri, a aplicat pentru o viză în străinătate, dar cererea i-a fost respinsă.
Situația lui s-a schimbat când a venit la putere Gorbaciov, Stepaneţ primind permisiunea de a părăsi Uniunea Sovietică. El a ajuns în Statele Unite în 1989 și a început să lucreze pentru Microsoft în Redmond, Washington, ca dezvoltator de software. Împreună cu un alt specialist, el a primit un brevet pentru decodarea codurilor de date cu lungime variabilă; brevetul a fost predat companiei Microsoft.
Gestul generalului Valeri Zalujnîi a fost umbrit de scandalul de corupţie legat de aprovizionarea Armatei la preţuri umflate, soldat cu demisiile viceministrului Apărări, Viaceslav Şapovalov, care era responsabil de sprijinul logistic al forţelor armate, şefului adjunct al administraţiei prezidenţiale, Kirilo Timoşenko, şi procurorului general adjunct Oleksi Simonenko.
De asemenea, guvernul de la Kiev i-a demis pe viceministrul Politicii Sociale Vitali Muzîcenko şi doi viceminiştri ai Dezvoltării Teritoriale, Ivan Lukeria şi Viaceslav Negoda, precum și pe cinci guvernatori regionali.
Valul de concedieri şi demisii survine după dezvăluirile presei cu privire la preţuri umflate într-un contract de aprovizionare alimentară pentru armata ucraineană.
Anterior, a fost demis şi un viceministru al Infrastructurii, Vasil Lozinski, suspectat că a primit mită de 400.000 de dolari pentru „a facilita” achiziţionarea de generatoare la preţuri umflate, în timp ce ţara se confruntă cu întreruperi masive de electricitate în urma loviturilor Rusiei împotriva infrastructurii energetice.