Sursă foto: servuscluj.ro

Ediția a 68-a a sărbătorii tradiționale de la Crucea Iancului va avea loc duminică, 9 iulie 2023, în comuna Mărișel, conform informațiilor furnizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, instituție subordonată Consiliului Județean Cluj. În colaborare cu Primăria și Consiliul Local al comunei Mărișel, această festivitate, cea mai mare de acest fel în județul Cluj, atrage în fiecare an mii de participanți, atât din rândul localnicilor, cât și din turiști din țară și străinătate.

Sărbătoarea, care are loc de peste 170 de ani, este dedicată lui Avram Iancu și moților implicați în Revoluția de la 1848. Evenimentele vor începe la ora 12:00, cu o slujbă de pomenire la monumentul „Crucea Iancului” din zona Fântânele, urmată de depuneri de coroane și jerbe de flori, precum și de discursurile oficialităților locale și județene. Apoi, începând cu ora 13:00, pe platoul de la Crucea Iancului, participanții, inclusiv localnicii și iubitorii de cântec și tradiții, vor fi martorii unui spectacol folcloric susținut de artiști și ansambluri folclorice renumite.

Printre cei care vor urca pe scenă se numără Veta Biriș, Cornel Borza, Adrian Neamțu (taragot), Alina Pinca, Mihai Mariș (taragot), Nicolae Turcu, Ionuț Candrea și Ioana Petran, Alexandru Potra, Florina Trif, Lucia Potra, Dana Purcel, Anicuța Roșu, Livia-Maria Hetea-Danciu, acompaniați de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj, sub conducerea muzicală a profesorului doctor Ovidiu Barteș. De asemenea, pe scenă vor fi prezentate cântece și jocuri tradiționale de către Nicolae, Mihai și Emanuel Badiu, Taragotiștii din Mărișel, Ana Maria Mariș, Ioana Marc, Diana și Denisa Todea, Daria Alexandra Mariș, Mihaela Iulia Abrudan, Patricia Popa, Lavinia Danciu, Denisa Giurgiu, Andra Mariș, Delia Toderici, Adela Burcă, Dragoș Cîmpean, Andrada Mariș, Ștefan Suciu, Larisa Gurzău, împreună cu Ansamblul folcloric „Nepoții Iancului” – Mărișel, Grupul tradițional „Mărișana” – Mărișel, Ansamblul folcloric „Cununa Apusenilor” – Gilău, Ansamblul Folcloric „Șoimii Carpaților” – Florești și Ansamblul folcloric „Cununa Munților” din Măguri-Răcătău.

Crucea Iancului de la Mărișel a fost construită inițial din lemn în anul 1924, pentru a comemora un secol de la nașterea lui Avram Iancu (1824-1872). Mai târziu, a fost înlocuită cu o cruce de piatră. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, crucea a fost demontată, iar în 1944, localnicii din Mărișel au ridicat o nouă troiță din piatră. În jurul acestei troițe, în fiecare an, moții se adună pentru a sărbători victoria înaintașilor lor și pentru a aduce un omagiu lui Avram Iancu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.