În timpul iernii zilele devin tot mai scurte și mai reci. De aceea, petreci tot mai mult timp în interior, iar acest lucru reprezintă un risc semnificativ pentru nivelul de vitamina D al organismului, scrie catine.ro
Este esențial să știi cum să obții suficientă vitamina D în timpul iernii. Astfel, vei cunoaște ce nevoi are corpul tău și cum i le poți oferi.
Este foarte important pentru organismul tău să primească suficientă vitamina D pentru că te va feri de osteoporoză, boli de inimă, cancer, accidente vasculare cerebrale, Alzheimer, diabet și hiperteniune arterială.
Cum să obții suficientă vitamina D în timpul iernii
Cea mai bună opțiune prin care să obții suficientă vitamina D în timpul iernii este să petreci timp la soare, atât cât reușești să prinzi o zi frumoasă. Este destul de complicat totuși, mai ales că în perioada iernii zilele nu sunt printre cele mai prietenoase.
De aceea, specialiștii susțin că cel mai bine este să ne bazăm pe timpul petrecut la soare pe timp de vară. Atunci, corpul tău creează cel mai mare depozit de vitamina D, scrie Intermountain Healthcare.
Desigur, există și opțiunea suplimentelor alimentare. Din nefericire, există puține surse de alimentare cu vitamina D. De ce? Pentru că organismul a fost conceput pentru a obține singur această vitamină de la soare.
Tipul recomandat la soare, în timpul unei zile de iarnă este de 15 minute. Desigur, acest aspect diferă în funcție de culoarea pielii și de momentul zilei în care te expui la soare. De asemenea, importante sunt și altitudinea și dacă cerul este înnorat.
Pentru a putea obține un nivel optim de vitamina D, poți apela la alimente bogate în această sursă. De exemplu, somonul (în special, cel sălbatic), tonul, macroul, ciupercile și ouăle sunt alimente potrivite pentru tine, în cazul unui deficit. O porție mică de somon îți oferă 256% din doza zilnică recomandată din această vitamină importantă. De asemenea, laptele de vacă, de soia, migdale sau cocos oferă vitamina D pentru dieta ta.
Ce se întâmplă cu corpul tău dacă nu primește suficientă vitamină D
Carența de vitamina D afectează 50% din populația planetei. În cazul copiilor, un nivel foarte scăzut de vitamina D din corp poate să se transforme în rahitism. Această boală rară face oasele să devină mai moi și să se îndoaie.
În cazul adulților, vorbim despre osteomalacie, o boală care provoacă oase slabe, dureri osoase și slăbiciune musculară.
De asemenea, trebuie să-ți cunoști valorile de vitamina D din corp pentru a te asigura că nu iei o cantitate prea mare. Dacă nivelul de vitamina D este prea ridicat, atunci poți fi expusă riscului de hipercalcemie. Această afecțiune poate, de fapt, să-ți slăbească oasele. Să creeze pietre la rinichi și să interfereze cu modul în care funcționează inima și creierul, scrie Vital Record.
Cantitatea de melanină din pielea ta poate să influențeze nivelul de absorbție al vitaminei D în corp.
Cu alte cuvinte, cu cât ai mai multă melanină în piele, cu cât ai pielea mai închisă la culoare, cu atât mai lent vei absorbi vitamina D de la soare.