Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca anunță finalizarea procesului de selecție pentru admiterea candidaților internaționali. În acest an, 2180 de tineri au aplicat pentru a obține unul dintre cele 605 locuri disponibile în programele de licență desfășurate în limba franceză (355 de locuri) și limba engleză (250 de locuri) pentru anul universitar 2023-2024.
UMF „Iuliu Hațieganu” se remarcă prin a avea cea mai mare comunitate de studenți internaționali, numărând peste 3000 de studenți provenind din 60 de țări, de pe 6 continente.
Candidații din acest an au provenit din 89 de țări, cu majoritatea fiind din Franța, Germania, Elveția, Suedia, Italia, Belgia, Grecia, Israel, Maroc, Tunisia, India, Algeria și Siria. Aceștia au avut posibilitatea de a alege dintre trei programe de licență predate în limba engleză sau franceză: Medicină, Medicină Dentară și Farmacie.
În cadrul programului de studiu Medicină, s-au pus la dispoziție 400 de locuri, iar dosarele a 1278 de candidați au fost evaluate. Cea mai puternică competiție s-a înregistrat în cazul programului de studiu Medicină în limba franceză, unde au fost 4 candidați pentru fiecare loc disponibil. În ceea ce privește Medicina Dentară, au fost înregistrați 769 de candidați pentru 125 de locuri, iar competiția a fost cea mai mare în cazul programului cu predare în limba franceză, unde s-au înscris 8 candidați pentru fiecare loc. În cadrul programului de Farmacie în limba franceză, au fost scoase la concurs 80 de locuri, iar numărul candidaților înscriși a fost de 117.
“Datorită cererii crescute, de la an la an, creștem numărul de locuri pentru studenții internaționali. Anul acesta, am adăugat 45 de locuri în oferta educațională. Candidații internaționali sunt atrași la UMF “Iuliu Hațieganu” de calitatea actului educațional, orientat către activitățile practice și învățământul la patul bolnavului, prin metode moderne precum „Problem-based learning” sau simularea medicală și având o curriculă dintre cele mai atractive, adaptată după modelele europene. De asemenea, studenții noștri au oportunitatea de a participa la proiectele de cercetare din cadrul celor trei facultăți și al celor două centre de cercetare avansată din cadrul universității – MedFUTURE și Genomic Center, cu posibilitatea de a beneficia de burse de cercetare de până la 2 000 euro/student. Diplomele oferite de universitatea noastră sunt recunoscute la nivel internațional, iar astfel absolvenții noștri pot profesa oriunde în lume, beneficiind de o inserție garantată pe piața muncii”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.
Procesul de admitere a candidaților internaționali s-a desfășurat prin intermediul unui concurs care a evaluat atât performanțele profesionale, cât și realizările personale, luând în considerare informațiile incluse în dosarele de aplicație personale. La nivelul fiecărei facultăți, comisiile de admitere au evaluat candidații pe baza unor criterii generale de selecție la nivelul universității, precum și pe baza unor criterii specifice fiecărei facultăți în parte. Pentru a se înscrie, candidații au folosit exclusiv o platformă online dedicată.
Au fost eligibili să aplice cetățenii din statele membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European, Confederației Elvețiene și din alte state terțe, cu condiția să fi absolvit un liceu acreditat în țara de origine, a cărui diplomă să permită accesul la studii universitare în acea țară și să fie recunoscută de către Ministerul Educației din România. Competența lingvistică a candidaților a trebuit să fie dovedită prin prezentarea unui certificat internațional recunoscut.
Facultatea de Medicină din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a primit acreditare internațională pentru calitatea educației, în urma evaluării externe realizate de către AMSE (Asociația Școlilor de Medicină Europene) și ASIIN (Agenția pentru Acreditarea Programelor de Studiu în Inginerie, Matematică și Științe Naturale), conform standardelor WFME (Federația Mondială a Educației Medicale). De asemenea, obținerea diplomelor de calitate „Label CIDMEF” de către Conferința Internațională a Decanilor Facultăților de Medicină Francofone a contribuit semnificativ la atragerea unui număr mai mare de studenți internaționali.