Sursă foto: servuscluj.ro

Compania RetuRO, responsabilă cu gestionarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a inaugurat primul centru de numărare și sortare a ambalajelor de băuturi în comuna Bonţida din judeţul Cluj, conform anunțului ministrului Mediului, Mircea Fechet.

„Suntem astăzi la Bonţida, în judeţul Cluj, unde vom inaugura primul centru de numărare şi de sortare a sistemului garanţie returnare. Va fi unul din acele centre care va număra cele 7 miliarde de doze de aluminiu, sticle şi PET-uri, pe care va trebui să le gestionăm în fiecare an şi nu pot fi decât optimist astăzi, cu trei zile înainte de lansarea sistemului garanţie returnare, care începe în 30 noiembrie. Sunt optimist că păşim cu dreptul. Este, din ce am văzut, o investiţie care foloseşte cele mai noi tehnologii şi cred că suntem pregătiţi: avem legislaţie, avem sistemul IT. (…) Sunt optimist şi aştept cu nerăbdare să începem hora reciclării”, a afirmat ministrul Mircea Fechet.

Amplasat în cadrul parcului industrial Olympian, centrul acoperă o suprafață de 4.700 de metri pătrați. De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a subliniat într-o intervenție video că acest eveniment reprezintă un moment istoric.

„Este un eveniment cu atât mai important cu cât peste doar trei zile se va lansa sistemul garanţie returnare în România. De aceea cred că astăzi vorbim de un moment zero, pentru că acest prim centru regional de colectare va marca oficial startul programului la nivel naţional. Este un moment istoric, care va consemna cel mai ambiţios proiect de economie circulară din România şi forţa primului parteneriat public-privat funcţional”, a afirmat premierul Ciolacu.

Conform informațiilor de pe economedia.ro, Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) va fi implementat începând cu data de 30 noiembrie 2023. Începând de atunci, consumatorii români vor plăti o garanție de 50 de bani la achiziționarea unei băuturi îmbuteliate (cum ar fi apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la comercianți. După consumarea conținutului, consumatorul va fi obligat să returneze ambalajul într-unul dintre punctele de colectare stabilite de comercianți, primind înapoi valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

RetuRO Sistem Garanție Returnare SA este o companie de tip „not for profit”, ceea ce înseamnă că orice profit obținut din colectarea ambalajelor de băuturi va fi reinvestit exclusiv în dezvoltarea SGR.

Această companie a fost înființată printr-un consorțiu format din trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%), și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%), precum și un acționar public, statul român, reprezentat de autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.