Sursă foto: servuscluj.ro

Transilvania Film anunță un parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) pentru proiecții ale filmului „Libertate” (regizat de Tudor Giurgiu) în mai multe localități din țară. Aceste proiecții vor fi urmate de discuții cu echipa filmului și cu istorici despre evenimentele din decembrie 1989. Turneul va continua până la finalul anului.

„Libertate” relatează o poveste mai puțin cunoscută, petrecută la Sibiu în timpul Revoluției Române, când mai mulți bărbați – civili, securiști și milițieni – au fost ținuți ostatici de către armată într-un bazin dezafectat.

Evenimentul se axează pe localități cu mai puțin de 100.000 de locuitori, dar va include și orașe mai mari, unde vor fi organizate dezbateri în teatre și săli de spectacole. Printre localitățile vizate se numără Târgoviște, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Tulcea, Ploiești, Cluj-Napoca, Carei sau Vatra Dornei. Programul complet va fi anunțat pe www.transilvaniafilm.ro.

,,Filmul Libertate reușește să comprime și să redea, într-un timp limitat, un episod din istoria recentă a României, aproape necunoscut românilor. Am ales să sprijinim această caravană și să fim parteneri ai Transilvania Film pentru că inițiativa lui Tudor Giurgiu este în acord cu obiectivele IICCMER, acelea de a ajunge cu informația și la publicul din comunitățile restrânse. Îi mulțumesc, încă o dată, lui Tudor Giurgiu și îl felicit pentru acest proiect atât de necesar într-o societate tot mai puțin conștientă de libertatea care ni s-a dat în anul 1989″, a afirmat Prof.univ.dr. Florin-Daniel Șandru, Președinte executiv al IICCMER.

Filmul include în distribuție actori precum Iulian Postelnicu, Mirela Oprișor, Alex Bogdan, Alexandru Papadopol, Alex Calangiu, Andreea Grămoșteanu, Cuzin Toma, Leonid Doni și Ionuț Caras.

În acest an, producția a obținut diverse premii, printre care Premiul pentru Cel mai Popular Film Românesc la TIFF, Premiul CICAE la Sarajevo, Premiul Juriului Ecumenic la Cinefest Miskolc, Premiul pentru Cele Mai Bune Costume și Decoruri (semnate de Viorica Petrovici, respectiv de Vali Ighigheanu) la Waterloo Historical Film Festival, Premiul FIPRESCI la Cottbus Film Festival și Premiul Criticii la Arras Film Festival.

„Libertate” este o co-producție românească-maghiară realizată de Libra Films și Mythberg Films și distribuită în România de Transilvania Film.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.