Președintele american Joe Biden se află la Kiev, Ucraina. E o vizită-surpriză în condițiile în care era așteptat ca acesta să meargă direct la Varșovia.Biden se va afla pentru două zile în Polonia și va lua parte, printre altele, la discuții cu liderii din formatul B9, inclusiv cu președintele Klaus Iohannis. Principalul subiect abordat va fi, evident, sprijinul pe care Ucraina trebuie să-l primească în continuare în războiul declanșat de Rusia. E o vizită-simbol a președintelui SUA, dat fiind că în această perioadă se face un an de când Rusia a atacat Ucraina.Iar prezența președintelui celei mai mari puteri democratice a lumii la Kiev e un semnal cum nu se poate mai important că Ucraina are susținere pentru a-și menține independența și suveranitatea.„Președinte Joe Biden, bine ați venit în Kiev! Vizita dvs e un semnal extrem de important al sprijinului pe care-l primesc toți ucrainenii”, a transmis preșeidntele Volodimir Zelenski, pe Facebook.
Această vizită a fost ținută în secret până în ultimul moment, nefiind anunțată de cele două părți.
Ba mai mult, partea americană susținuse că Biden nu avea în plan să viziteze Ucraina. Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, John Kirby, Biden urma să se deplaseze marți în Polonia, dar nu și în Ucraina.
„Menţinem, evident, un nivel înalt de solidaritate cu poporul ucrainean”, a declarat Kirby la o emisiune a postului MSNBC.
„Statele Unite conduc lumea în ce priveşte contribuţiile – fie că este vorba despre asistenţă umanitară sau despre armament pentru Ucraina – şi vom continua să ne folosim puterea de convocare pentru a aduna lumea, a impulsiona sprijinul pentru Ucraina”, a adăugat el.
„Însă nu există planuri ca preşedintele să intre în Ucraina în această călătorie”, a susținut Kirby.
Anterior, președintele Poloniei Andrzej Duda, anunțase o vizită a lui Biden în țara sa în contextul împlinirii unui an de război la scară largă în Ucraina.
Biden și Zelenski s-au întâlnit pentru ultima dată la mijlocul lui decembrie, la Washington. A fost vorba de prima vizită în străinătate a președintelui ucrainean de la lansarea invaziei ruse în țara sa. Între timp, Zelenski s-a mai deplasat la Londra, Paris și Bruxelles.
The New York Times relatează că preşedintele american Joe Biden a sosit la Kiev după o călătorie de o oră cu trenul de la graniţa cu Polonia. Acesta s-a plimbat în capitala Ucrainei alături de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, iar cei doi au vizitat mănăstirea Sfântul Mihail în timp ce în oraş răsuna un avertisment de raid aerian.
The New York Times descrie vizita ca fiind „o demonstraţie a hotărârii administraţiei sale de a susţine Ucraina în faţa invaziei Rusiei, în condiţiile în care se împlineşte un an de la această agresiune.
„Vizita la Kiev s-a desfăşurat în secret din cauza preocupărilor legate de securitate. Joe Biden a plecat de la Washington fără atenţie publică, după ce el şi soţia sa au luat cina în oraş, la un restaurant, sâmbătă seara, un fapt extrem de rar. Biden urma să ajungă la Varşovia marţi dimineaţa pentru o vizită de două zile, iar oficialii au negat în mod repetat că ar exista alte planuri pe care le-ar putea anunţa cu privire la o deplasare în Ucraina în timp ce se află acolo. Într-adevăr, Casa Albă a publicat duminică seară un program public pentru ziua de luni care arăta că preşedintele ar fi încă la Washington şi ar urma să plece seara spre Varşovia, când, de fapt, el era deja la jumătate de lume distanţă”, scrie NYT.
Este prima sa deplasare în această ţară de la începutul invaziei Rusiei, în urmă cu aproape un an, şi este o surpriză, în condiţiile în care Casa Albă anunţase că preşedintele nu are de gând să meargă şi în Ucraina, cu ocazia deplasării sale în Polonia. Se vehicula însă că preşedintele Volodimir Zelenski – care a fost la Washington în decembrie – ar putea să vină în Polonia pentru o întâlnire cu Joe Biden.
Apariţia lui Biden la Kiev este o demonstraţie de susţinere pentru Ucraina care vine într-un moment critic al conflictului, în timp ce Rusia se pregăteşte pentru o aşteptată ofensivă de primăvară, notează CNN.