Cea mai tare dronă SUA de 150.000.000$ ar urma să supravegheze flota Rusiei din Marea Neagră, potrivi mia multor surse militare. O Dronă MQ – 4C triton și-a făcut deja apariția în Europa.O informație care ar putea implica România a fost anunțată pe rețelele de socializare. MQ-4C Triton, cea mai modernă dronă de patrulare a SUA ar urma să aibă misiuni de patrulare și în Marea Neagră.O Dronă MQ Triton a sosit în Europa, ar putea avea un impact asupra operațiunilor militare ale rușilor din Marea Neagră și Marea Roșie:„Ținta” strângerii de informații ar fi Rusia
Venirea dronei în Europa a fost confirmată de site-ul italmilradar„În această dimineață, în jurul orei 10:00 CET, un oaspete neobișnuit a aterizat la NAS Sigonella. Pentru prima dată, un MQ-4C „Triton” al US Navy Northrop Grumman (reg. 169659, c/s TRITON16) a sosit la baza siciliană de la NAS Mayport, de unde a plecat ieri, în jurul orei 19:30 CET.NAS Sigonella găzduiește deja alte drone, inclusiv Global Hawk al USAF, Reaper al USAF și Phoenix al NATO (o versiune specifică a Global Hawk).MQ-4C Triton este singurul vehicul aerian fără pilot la mare altitudine și de lungă durată al Marinei SUA care efectuează operațiuni persistente de informații, supraveghere, recunoaștere și direcționare maritimă. Au fost livrate cinci unități, iar ultima s-a alăturat flotei marinei americane în iunie anul trecut. În septembrie 2023, drona MQ-4C Triton de la Northrop Grumman a obținut capacitatea operațională inițială (IOC) cu US Navy”, au scris jurnaliștii.Baza italiană care trimite drone „peste România”
De la baza Sigonella zboară aproape zilnic un avion P-8 Poseidon care survolează România în drum spre Marea Neagră de unde culege informații despre flota rusă a Mării negre și CrimeeaMQ-4C Triton este un vehicul aerian american de mare altitudine și rezistență lungă, fără pilot, dezvoltat de Marina Statelor Unite ca avion de supraveghere. Împreună cu stația de control la sol asociată, este un sistem de avion fără pilot.Rho Cauley Bruner, director al programului Triton de la Northrop Grumman, a declarat: „Triton s-a dovedit a fi de neprețuit pentru misiunea de patrulare maritimă și de recunoaștere în Indo-Pacific. Acum, că sistemul a atins capacitatea operațională inițială, comandanții vor putea valorifica pe deplin suita de senzori puternici a lui Triton pentru a detecta și descuraja potențialii adversari din întreaga lume’.În configurația sa multi-inteligență, MQ-4C dispune de un radar maritim AESA la 360 de grade, de un flux video EO/IR în mișcare completă, precum și de un senzor ELINT ZLA-1(v2) actualizat și de un nou senzor SIGINT bazat pe cele utilizate pe EP-3E cu echipaj.Costul unitar de zbor al unui Triton este de 141,8 milioane de dolari.
Presa a scris, însă, că aproape că nu este zi în care un avion american P-8A Poseidon să nu se afle deasupra României venind, cel mai probabil, din Italia.Misiunea avionului Poseidon este aceea de a supraveghea Crimeea. În ultima sa misiune, în care a folosit, spațiul aerian românesc, se poate vedea că avionul P-8A Posedion a fost realimentat în aer deasupra României.