Pilatesul este unul dintre sporturile care te ajute să îți modelezi, tonifiezi și întreții corpul. În cele ce urmează ți-am pregătit tot ce contează despre pilates, care sunt beneficiile acestuia, unde poți practica în Ploiești acest sport și care sunt tipurile de exerciții pe care le poți realiza!

Ceea ce multe persoane nu știu, probabil, despre pilates, este faptul că acesta a fost inventat de către practicantul de bobybuilding german Joseph Hubertus Pilates în urmă cu mai mult de 100 de ani.

Pilates constituie un antrenament modern de fitness care poate fi executat de oricine, este util pentru tonifiere, întreținere, dar prezintă beneficii și pentru persoanele care au nevoie de recuperare fizică.

Cel mai modern Studio de Pilates din Ploiești a fost deschis de curând, și, față de oricare altă sală de fitness sau întreținere corporală din oraș, WellNest Pilates Studio pe primul loc, individual, fiecare persoană care alege să își petreacă timpul aici.

Fondatorul proiectului, Dana Petrescu, ne povestește pe larg toate beneficiile Pilates-ului și de ce trebuie să alegem WellNest Pilates Studio!

,,Nu mi-am dorit doar un studio de pilates. Mi-am dorit să ofer o experiență unică, un loc în care să te simți ca acasă, un loc în care să revii cu plăcere, să te bucuri de tot confortul și să ajungi la cea mai bună formă fizică și mentală a ta.

Experiența pe care o oferă cuibul nostru, îmi doresc să surprindă încă de la intrare, am pus suflet în fiecare detaliu, în fiecare colțișor. Ar fi frumos să devină locul în care respiri frumos, locul cu aromă de bine, al nostru “WellNest”.

Te asigurăm că pe primul loc ești TU, ne preocupă starea ta de bine, starea ta de sănătate și bucuria sufletului generată de fiecare mișcare, postură și respirație.

Bun venit la WellNest!”, ne spune Dana Petrescu

,,După 10 ședințe vei simți diferența. După 20 de ședințe vei vedea diferența. Iar după 30 de ședințe, vei avea un corp cu totul nou!” – iată o promisiune făcută de Josef Pilates, fondatorul german al conceptului Pilates.

Practicarea în mod regulat a exercițiilor de tip Pilates duce la îmbunătățirea posturii corporale, mișcării și respirației. Acest lucru poate influența în mod pozitiv stima de sine, nivelul de energie, ajutând la înlăturarea stării de oboseală cronică.

Prezența în timpul practicării Pilates se referă la conștientizarea deplină a corpului, a minții și a respirației în timpul exercițiilor. Această focalizare intensă ajută la conectarea minte-corp și la executarea precisă a mișcărilor.

Acest nivel de conștientizare ajută, de asemenea, la reducerea stresului și la promovarea unei stări generale de bine. În Pilates, prezența nu înseamnă doar a fi fizic prezent în clasă, ci implică o participare activă și conștientă la toate aspectele exercițiului.

Pilates dimineata?

Dimineața, antrenamentele de Pilates oferă mai multe beneficii, atât specifice pentru Pilates, cât și legate de exercițiile de dimineață în general: stimuleaza metabolismul, creaza un tonus bun pentru intreaga zi, creste claritatea mentala si flexibilitatea, imbunatateste constientizarea corpului.

Încorporarea unei rutine de Pilates dimineața poate fi un mod fantastic de a beneficia de avantajele fizice, stabilind în același timp un ton pozitiv și energizat pentru ziua dumneavoastră.

Pilates are varsta?

Nu, practica Pilates nu are vârstă! Oamenii de toate vârstele pot beneficia de exercițiile Pilates, dar este important să ținem cont de câteva aspecte:

1. Pentru Copii și Adolescenți: Deși Pilates poate fi sigur pentru copii și adolescenți, este esențial să se asigure că exercițiile sunt adaptate la nivelul lor de dezvoltare și că sunt supravegheați de un instructor calificat.

2. Pentru adulti: Pe măsură ce inaintam in varsta, Pilates poate fi extrem de benefic în menținerea flexibilității, a forței și a echilibrului, mentinerea unei posturi corecte si energizarea intregului corp.

3. Adaptări pentru Probleme de Sănătate sau Condiții Specifice: Dacă aveți anumite condiții medicale, leziuni sau sunteti în perioada de recuperare, este vital să discutați cu un medic și să lucrați cu un instructor de Pilates care are experiență în adaptarea exercițiilor pentru nevoile dvs. specifice.

4. Diverse Nivele de Intensitate: Există diferite nivele de intensitate și complexitate în Pilates, de la începători până la avansați. Acest lucru înseamnă că oricine poate începe și poate progresa în funcție de capacitatea și confortul său.

Pilates poate fi adaptat pentru a satisface nevoile și capacitatea fiecărei persoane, indiferent de vârstă. Cu toate acestea, este crucial să găsiți un instructor calificat și să începeți la un nivel potrivit pentru dvs., mai ales dacă sunteți nou în această practică.

Dacă nu am conditie fizica, pot sa practic pilates?

DA, Da, DA, puteți practica Pilates chiar dacă nu aveți condiție fizică. De fapt, multe persoane încep Pilates tocmai pentru a-și îmbunătăți condiția fizică. Iată câteva lucruri de avut în vedere:

1. Pilates pentru Începători: Există clase și rutine de Pilates special concepute pentru începători. Acestea se axează pe fundamentalele Pilates și pe introducerea lentă a exercițiilor.

2. Progres Gradual: Beneficul Pilates este că vă permite să evoluați la propriul ritm. Pe măsură ce forța, flexibilitatea și condiția fizică se îmbunătățesc, puteți adăuga exerciții mai complexe.

3. Atenție la Corpul Dvs.: Ascultați-vă corpul. Dacă simțiți durere (nu trebuie confundată cu disconfortul unei mușchi care lucrează), este esențial să vă opriți și să discutați cu instructorul dvs.

4. Instructor Calificat: Este important să lucrați cu un instructor calificat care poate adapta exercițiile la nivelul dvs. de condiție fizică și vă poate oferi modificări dacă este necesar.

5. Beneficii Suplimentare: Pilates nu doar îmbunătățește condiția fizică, dar ajută și la alinierea corectă a corpului, îmbunătățirea posturii, și consolidarea musculaturii centrale.

Pilates este o formă excelentă de exercițiu pentru persoanele de toate nivelele de condiție fizică, deoarece poate fi adaptat pentru a satisface nevoile fiecărei persoane. Cu abordarea potrivită și cu ghidarea unui instructor bun, Pilates poate fi o modalitate eficientă de a construi condiție fizică și de a vă îmbunătăți sănătatea generală.

Pilates ma ajuta sa scap de kilogramele in plus?

Da, practicarea Pilates contribuie la pierderea în greutate, dar este important să înțelegeți cum și în ce context:

1. **Ardere Calorică**: Deși Pilates nu arde atât de multe calorii precum alergatul sau ciclismul intensiv, contribuie totuși la arderea caloriilor. Tipul, intensitatea și durata sesiunii vor determina câte calorii ardeți.

2. **Tonifierea Mușchilor**: Pilates ajută la tonifierea și fortificarea mușchilor, în special a celor centrali. Mușchii tonifiați pot spori metabolismul, ceea ce înseamnă că veți arde mai multe calorii în repaus.

3. **Combinarea cu Alte Activități**: Pentru a vedea rezultate semnificative în pierderea în greutate, este recomandat să combinați Pilates cu o dietă echilibrată.

4. **Consistența este Cheia**: Ca orice altă formă de exercițiu, regularitatea și consistența sunt esențiale pentru a vedea rezultatele.

5. **Conștientizare Corporală**: Pilates poate crește conștientizarea corporală, ceea ce poate ajuta la luarea unor decizii mai sănătoase legate de alimentație și stil de viață.

6. **Rețineți**: Pierderea în greutate se produce atunci când există un deficit caloric, adică atunci când ardeți mai multe calorii decât consumați. Așadar, practicarea Pilates ar trebui să fie o parte a unei abordări holistice care include și o alimentatie adecvata.

În concluzie, în timp ce Pilates poate contribui la pierderea în greutate, el este, în principal, un exercițiu pentru tonifierea și fortificarea mușchilor și îmbunătățirea posturii.

Pot practica Pilates daca nu am mobilitate?

DA, puteți practica Pilates chiar dacă aveți o mobilitate limitată. De fapt, Pilates este adesea recomandat ca o formă de exercițiu pentru a îmbunătăți mobilitatea și flexibilitatea. Iată câteva lucruri de luat în considerare:

1. Pilates Adaptat: Există multe exerciții și echipamente de Pilates care pot fi adaptate pentru a satisface nevoile persoanelor cu mobilitate limitată. De exemplu, Pilates pe Reformer poate permite mișcări controlate într-un cadru stabil.

2. Îmbunătățirea Mobilității: Unul dintre obiectivele principale ale Pilates este îmbunătățirea flexibilității și mobilității. Exercițiile Pilates vizează întinderea și fortificarea mușchilor, ceea ce poate duce la o gamă mai mare de mișcare.

3. Prevenirea ranirilor: Datorită accentului pus pe aliniamentul corect și pe mișcările controlate, Pilates poate ajuta la prevenirea rănirilor cauzate de mișcările bruste sau incorecte.

4. Consiliere Specializată: Dacă aveți o mobilitate semnificativ limitată, ar fi ideal să lucrați cu un instructor de Pilates care are experiență în lucrul cu clienți cu nevoi speciale sau care a avut instruire suplimentară în terapie fizică sau în domenii asemănătoare.

5. Ascultați-vă Corpul: Este esențial să fiți conștient de propriile limite și să comunicați cu instructorul dvs. Dacă simțiți durere sau disconfort, este important să opriți mișcarea și să discutați cu instructorul despre posibile adaptări.

6. Consultarea Medicului: Înainte de a începe orice program de exerciții, este recomandat să discutați cu medicul dvs., mai ales dacă aveți condiții medicale preexistente sau limitări de mobilitate severe.

În concluzie, Pilates poate fi o modalitate excelentă de a îmbunătăți mobilitatea și de a construi forța într-un mod controlat și aliniat. Cu abordarea și ghidarea potrivită, poate fi adaptat pentru a satisface o varietate de nevoi și niveluri de mobilitate.

Cum sa ma imbrac la ora de pilates?

Alegerea tinutei potrivite pentru o oră de Pilates poate ajuta la maximizarea confortului și la efectuarea corectă a mișcărilor. Iată câteva recomandări pentru îmbrăcăminte adecvată la ora de Pilates:

1. Îmbrăcăminte Elastică: Optați pentru îmbrăcăminte care să vă permită să vă mișcați liber. Materialele elastice sau care se întind sunt ideale.

2. Evitați Îmbrăcămintea Largă: Chiar dacă doriți ca hainele să fie confortabile, este bine să evitați îmbrăcămintea prea largă. Instructorul trebuie să poată vedea aliniamentul corpului dvs. pentru a se asigura că efectuați mișcările corect.

3. Purtarea de Straturi: S-ar putea să începeți ora simțindu-vă răcoare, dar pe măsură ce vă încălziți, veți dori să puteți da jos un strat. O bluză sau un top care poate fi ușor îndepărtat este util.

4. Picioarele Acoperite: Pantalonii de yoga sau colanții care acoperă genunchii sunt adesea recomandați. Ei ajută la protejarea pielii când lucrați pe echipamente sau pe saltea.

5. Fără Șosete sau Șosete Antiderapante: Majoritatea oamenilor practică Pilates desculți pentru a avea o mai bună aderență și simțire a saltelei sau echipamentului. Dacă preferați să purtați șosete, alegeți unele antiderapante, special concepute pentru Pilates sau yoga.

6. Evitați Îmbrăcămintea cu Nasturi sau Fermoare: Acestea pot fi inconfortabile când stați culcat pe saltea și pot deteriora echipamentele de Pilates.

7. Bijuteriile Minimale: Este bine să lăsați bijuteriile mari sau lungi acasă pentru a evita rănirea sau prinderea acestora în echipament.

8. Părul Strâns: Dacă aveți părul lung, este bine să-l strângeți într-un coc sau coadă de cal pentru a nu vă deranja în timpul exercițiilor.

Gândindu-vă în avans la îmbrăcămintea pentru Pilates, veți putea să vă concentrați pe mișcările dvs. și să beneficiați la maximum de ședință. Confortul și funcționalitatea sunt cheile alegerii potrivite.

Pot practica pilates daca am afectiuni ale coloanei sau articulatiilor?

Da, pilates poate fi benefic pentru persoanele cu afecțiuni ale coloanei vertebrale sau ale articulațiilor. De fapt, multe persoane se îndreaptă către pilates pentru a ameliora durerile și pentru a îmbunătăți forța și flexibilitatea. Cu toate acestea, există câteva lucruri de luat în considerare:

1. Consultare medicală: Este esențial să discutați cu medicul sau fizioterapeutul dvs. înainte de a începe orice program de exerciții, inclusiv pilates. Ei vă pot oferi sfaturi specifice privind condiția dvs. și pot identifica orice mișcare care ar trebui evitată.

2. Instructor calificat: Asigurați-vă că lucrați cu un instructor de pilates certificat și cu experiență în lucrul cu persoane cu afecțiuni similare. Ei vor putea adapta exercițiile pentru nevoile dvs. individuale.

3. Ascultați corpul dvs.: Dacă simțiți durere sau disconfort în timpul unei anumite mișcări, este important să vă opriți și să discutați cu instructorul dvs. Evitați să forțați sau să depășiți limitele corpului dvs.

4. Adaptarea exercițiilor: Multe exerciții de pilates pot fi adaptate sau modificate pentru a se potrivi nivelului dvs. de confort și capacitate.

În concluzie, pilates poate fi o modalitate excelentă de a consolida și a îmbunătăți flexibilitatea corpului, chiar și pentru cei cu afecțiuni ale coloanei sau articulațiilor. Cu toate acestea, este esențial să abordați exercițiile cu precauție și să lucrați cu profesioniști care vă pot ghida corect.

Care antrenament este mai eficient, pilates la saltea sau pilates la aparatul reformer?

Atât pilates la saltea (mat pilates) cât și pilates la aparatul reformer oferă beneficii specifice și pot fi eficiente în funcție de obiectivele și preferințele individuale. Iată o comparație între cele două:

1. Pilates la saltea:

• Echipament: De obicei, se utilizează o saltea și uneori accesorii mici, cum ar fi mingi, benzi elastice sau cercuri.

• Accent pe control: Fără sprijinul oferit de un reformer, mat pilates necesită o mai mare utilizare a mușchilor stabilizatori.

• Accesibilitate: Poate fi practicat aproape oriunde fără echipament special.

2. Pilates la aparatul reformer:

• Echipament: Reformer-ul este un aparat versatil cu o platformă mobilă, arcuri ajustabile și diferite anexe. Permite o gamă mai largă de mișcări și rezistențe.

• Adaptabilitate: Reformer-ul poate fi adaptat pentru a oferi mai mult sprijin sau rezistență, în funcție de nevoile individuale. Acest lucru poate fi deosebit de util pentru reabilitare sau pentru cei cu anumite afecțiuni.

• Variație: Datorită versatilității reformer-ului, clasele pot oferi o mare varietate de exerciții și pot fi adaptate pentru toate nivelurile de condiționare fizică.

Care este mai eficient?

Depinde de obiectivele dvs. Dacă doriți un antrenament accesibil pe care îl puteți face oriunde, mat pilates poate fi o alegere bună. Dacă doriți un antrenament mai personalizat, cu mai multă variație și adaptabilitate, pilates la reformer ar putea fi mai potrivit.

În cele din urmă, ambele forme de pilates îmbunătățesc forța, flexibilitatea, echilibrul și conștientizarea corpului. Alegerea dintre ele ar trebui să se bazeze pe preferințele și nevoile dvs. individuale.

Este masajul benefic dupa ora de pilates?

Masajul după o clasă de pilates poate fi benefic pentru relaxare și recuperare, dar există câteva lucruri de luat în considerare:

1. Relaxare: Masajul poate ajuta la relaxarea mușchilor tensionați și poate spori eliberarea endorfinelor, care sunt analgezice naturale ale corpului.

2. Îmbunătățirea circulației: Masajul stimulează circulația sângelui, ceea ce poate ajuta la transportul oxigenului și al nutrienților către mușchii obosiți.

3. Reducerea durerii musculare: Masajul poate ajuta la atenuarea durerii musculare după un antrenament, în special a celei cauzate de microtraumele din mușchi (DOMS – durerea musculară cu debut întârziat).

4. Flexibilitate: Masajul poate ajuta la creșterea flexibilității prin elongarea țesuturilor musculare.

5. Timpul de recuperare: Dacă pilatesul a fost foarte intens și simțiți o oboseală sau durere semnificativă, s-ar putea să doriți să așteptați o zi înainte de a face un masaj. Acest lucru dă corpului timp să înceapă procesul de vindecare.

6. Tipul de masaj: Nu toate masajele sunt la fel. Un masaj ușor sau de relaxare poate fi potrivit imediat după pilates, în timp ce un masaj profund sau sportiv ar putea fi mai eficient după o zi sau două, pentru a ajuta la recuperarea mușchilor.

În concluzie, dacă vă simțiți bine și doriți un masaj după o clasă de pilates, este în general în regulă să faceți asta. Cu toate acestea, ascultați corpul dvs. și, dacă aveți vreun dubiu, discutați cu un specialist în masaj sau cu instructorul de pilates despre cea mai bună alegere pentru dvs.

Care este diferenta dintre yoga si pilates?

Deși unii oameni presupun că Pilates și Yoga sunt foarte asemănătoare ca natură, cu siguranță nu sunt același lucru.

Pilates se concentrează pe angajarea unor grupuri de mușchi mai mici, adesea ignorate, pentru a întări și a îmbunătăți postura. În yoga, de obicei ții pozițiile mult mai mult timp, permitandu-ti sa mentii postura mai profund in fiecare exercitiu.

Pilates și yoga sunt ambele sisteme de exerciții care se concentrează pe flexibilitate, forță și echilibru, dar există și unele diferențe notabile:

1. Origine:

• Yoga are rădăcini adânci în cultura indiană și este practicată de mii de ani. Este o disciplină spirituală care integrează corpul, mintea și sufletul.

• Pilates a fost creat la începutul secolului 20 de Joseph Pilates, ca un sistem de exerciții pentru a ajuta răniții de război să se recupereze.

2. Scopul:

• Yoga urmărește armonizarea corpului, minții și spiritului. De multe ori, practica include meditație și tehnică de respirație (pranayama).

• Pilates este concentrat în special pe forța abdominală și core (centrul corpului), îmbunătățirea posturii și aliniamentului corect al corpului.

3. Echipament:

• Yoga se practică de obicei pe un covor și nu necesită echipamente, cu excepția anumitor forme de yoga care pot utiliza blocuri, benzi elastice sau bolstere.

• Pilates poate fi practicat pe un covor sau pe aparate specializate cum ar fi Reformer, Cadillac sau Wunda Chair.

4. Tehnică de respirație:

• În yoga, respirația este profundă și meditativă, adesea sincronizată cu mișcările.

• În Pilates, respirația este folosită pentru a energiza mișcările și a stabiliza trunchiul, cu accent pe inspirație laterală în coaste și expirație completă.

5. Componenta spirituală:

• Yoga are adesea o componentă spirituală profundă, inclusiv meditație și cântări.

• Pilates este mai mult orientat către fizic, deși există o componentă mentală de concentrare și conștientizare.

Dacă ar fi trebuit să sumarizam: Yoga adaugă forță prin flexibilitate, în timp ce Pilates adaugă putere prin activarea și controlul mușchilor de bază.

Cate antrenamente de pilates la reformer sunt recomandate pe saptamana?

Numărul de antrenamente de pilates cu reformer recomandate pe săptămână poate depinde de diferiți factori, inclusiv nivelul tău de fitness actual, obiectivele tale și dacă faci și alte tipuri de antrenamente. În general, este bine să începi cu 2-3 ședințe pe săptămână pentru a vedea cum răspunde corpul tău. Dacă te simți bine și vrei să mărești intensitatea, poți adăuga mai multe ședințe pe săptămână. Este important să discuți cu un instructor calificat de pilates sau cu un specialist în medicină sportivă pentru a determina ce este cel mai bine pentru tine.

Te asteptam la sedintele demo de pilates la reformer sa simti beneficiile antrenamentului si apoi decidem impreuna numarul de ședinte.

Pot practica pilates daca am cateva kg in plus si nu am mobilitate?

Absolut, poți începe să practici pilates chiar și cu câteva kilograme în plus și o mobilitate redusă. Pilatesul este de fapt o modalitate excelentă de a începe să lucrezi la îmbunătățirea condiției fizice, deoarece este blând cu articulațiile și poate fi personalizat pentru a satisface diferite niveluri de abilitate.

Te sfătuiesc să începi cu exerciții de bază și să progresezi încet, ascultându-ți corpul în tot timpul. Este, de asemenea, o idee bună să iei în considerare lucrul cu un instructor calificat, care poate crea un program care să fie în acord cu nevoile și abilitățile tale.

De asemenea, este important să îți amintești că, pe măsură ce devii mai activ fizic, s-ar putea să observi o îmbunătățire nu numai în mobilitate, ci și în managementul greutății. Încurajez să începi cu încredere și să te bucuri de procesul de a deveni mai sănătos și mai puternic!

WellNest Pilates Studio se află pe strada Pielari, nr. 9, în Ploiești, iar pentru programări puteți suna la numărul de telefon 0766 091 091