Sursă foto: servuscluj.ro

Examenul național de intrare în rezidențiat va avea loc duminică, 19 noiembrie 2023, în șase centre universitare din țară. Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca va lua măsuri speciale pentru ca proba scrisă, la care vor participa peste 1.350 de candidați, să se desfășoare în condiții optime pentru toți cei implicați în acest proces, atât candidați, cât și organizatori.

Concursul de intrare în rezidențiat pe post și în rezidențiat pe loc este organizat de Ministerul Sănătății, iar UMF „Iuliu Hațieganu” este centru de examinare. Examenul are loc, în fiecare an, în șase centre universitare din țară: Cluj-Napoca, București, Iași, Târgu Mureș, Craiova și Timișoara. Pentru acest an, Ministerul Sănătății a scos la concurs 4.925 de locuri și 365 de posturi, la care vor candida 10.194 de absolvenți din întreaga țară.

La Cluj-Napoca, s-au înscris 1.353 de candidați, dintre care 708 absolvenți de Medicină, 284 de absolvenți de Medicină dentară și 361 de absolvenți de Farmacie.

Specialitățile pentru care se organizează rezidențiatul, precum și cifra de școlarizare pe domenii și specialități pe post, sunt aprobate prin ordin al ministrului sănătății. Numărul de locuri și posturi pe domenii și specialități este stabilit defalcat pe centre universitare, în funcție de capacitățile de pregătire pe specialități ale acestora, de către Ministerul Sănătății și Alianța Universităților de Medicină și Farmacie din România și sunt aprobate prin ordin al ministrului sănătății.

Examenul scris va începe duminică, 19 noiembrie, la ora 10:00, având o durată de 4 ore și desfășurându-se în trei domenii: medicină, medicină dentară și farmacie. Testul va consta în 200 de întrebări tip grilă pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare unde are loc concursul. Rezultatele vor fi comunicate candidaților imediat după încheierea examenului, corectarea grilelor realizându-se electronic.

Diferența față de anii precedenți constă în faptul că, începând din acest an, punctajul minim pentru promovare a crescut la 65%, comparativ cu 60% cât era anterior. Locurile/posturile vor fi ocupate în ordinea punctajului obținut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, rezultând o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu.

Pentru a asigura condiții optime pentru candidați, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a pregătit 14 săli de examen, amplasate în mai multe locații din Cluj-Napoca, inclusiv amfiteatrele proprii, amfiteatrele Universității Babeș-Bolyai și ale Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

„Examenul național de intrare în rezidențiat este una dintre cele mai importante etape din viața unui viitor medic sau farmacist și din acest motiv, universitatea noastră privește cu maximă seriozitate organizarea acestui concurs, acționând preventiv şi cu responsabilitate în beneficiul candidaților. Și în acest an va fi o concurență mare pentru posturile și locurile scoase la concurs și le dorim mult succes tuturor candidaților. Suntem încrezători că cei mai buni tineri medici și farmaciști vor găsi în universitatea noastră un mediu propice pentru a-și construi cariere de succes”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

În concursurile de intrare în rezidențiat din anii anteriori, absolvenții Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca au obținut cele mai înalte punctaje, majoritatea depășind 800 de puncte, și au înregistrat cea mai mare rată de promovare din țară în toate cele trei domenii – medicină, medicină dentară și farmacie.

Pentru informații suplimentare, puteți accesa site-ul oficial al concursurilor naționale de rezidențiat: https://rezidentiat.ms.ro/.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.