Acesta a spus că interdicţia nu se aplică combustibilului furnizat în baza acordurilor interguvernamentale membrilor Uniunii Economice Eurasiatice, conduse de Moscova, care include Belarus, Kazahstan, Armenia şi Kârgâzstan.

”Restricţiile temporare vor ajuta la saturarea pieţei combustibililor, ceea ce, la rândul său, va reduce preţurile pentru consumatori”, a spus guvernul într-un comunicat.

Ministerul Energiei a spus că măsura va împiedica exporturile neautorizate, ”gri” de carburanţi.

În ultimele luni, Rusia a suferit lipsuri de benzină şi motorină. Preţurile cu ridicata ale combustibililor au crescut, deşi preţurile cu amănuntul sunt plafonate, pentru a încerca să le reducă în conformitate cu inflaţia oficială.

Criza a fost deosebit de dureroasă în unele părţi din sudul Rusiei, mari producătoare agricole, unde combustibilul este crucial pentru strângerea recoltei.

O criză gravă ar putea fi incomodă pentru Kremlin, pe măsură ce se pregătesc alegeri prezidenţiale, care vor avea loc în martie.

Traderii spun că piaţa de combustibil a fost afectată de factori precum întreţinerea rafinăriilor de petrol, blocajele de pe căile ferate şi slăbiciunea rublei, care stimulează exporturile de combustibil.

Rusia şi-a redus deja exporturile maritime de motorină şi benzină cu aproape 30%, până la aproximativ 1,7 milioane de tone, în primele 20 de zile ale lunii septembrie, comparativ cu aceeaşi perioadă din august, potrivit traderilor şi datelor LSEG.

Declaraţia guvernului a adăugat: ”Anterior, pentru a stabiliza situaţia pe piaţa carburanţilor, guvernul a ridicat volumele obligatorii de furnizare de benzină şi motorină la bursa de mărfuri… A fost instituită şi monitorizarea zilnică a achiziţiilor de combustibil pentru nevoile producătorilor agricoli, cu ajustarea promptă a volumelor”.

Rusia a exportat anul trecut 4,817 milioane de tone de benzină şi aproape 35 de milioane de tone de motorină.