Preşedintele Volodimir Zelenski a transmis, după ce a vorbit cu Ursula von der Leyen, că Ucraina va fi în continuare sprijinită de Uniunea Europeană în războiul contra Rusiei.

În urma unei convorbiri telefonice cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că în luna ianuarie, Ucraina urmează să primească prima tranșă din ajutorul financiar în valoare de 18 miliarde de euro promis de Uniunea Europeană.

Astfel, aceşti bani vor fi vitali pentru a se putea lupta în continuare cu agresiunea rusească, informează agențiile Reuters și EFE.

UE continuă să sprijine Ucraina

Într-un mesaj postat pe Twitter, liderul de la Kiev i-a mulțumit Ursulei von der Leyen pentru sprijinul acordat în aceste împrejurări și a adăugat că își vor coordona pașii, în vederea desfășurării unui summit Ucraina-UE.

Astfel, ”În prima mea conversaţie în acest nou an cu preşedintele Zelenski i-am transmis sprijinul meu din toată inima şi cele mai bune urări pentru 2023 populaţiei Ucrainei”, a scris președintele Comisiei Europene tot pe Twitter.

Ea a confirmat astfel că Uniunea Europeană va începe în curând să transfere Kievului sume din ajutorul de 18 miliarde de euro.

În plus, ”UE va fi alături de voi alături de voi atât timp cât va fi nevoie. Susţinem lupta voastră eroică. O luptă pentru libertate şi împotriva agresiunii brutale”, a mai scris Ursula von der Leyen în acelaşi mesaj, amintind că, iarna aceasta, Uniune Europeană mai ajută Ucraina ”cu generatoare, becuri, adăposturi şi autobuze şcolare”, ripostând astfel la atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Volodimir Zelenski, mesaj emoționant pentru poporul ucrainean

Cu ocazia Anului Nou, liderul de la Kiev le-a transmis un mesaj emoționant ucrainenilor, prin care i-a îndemnat să nu își piardă speranța.

În mesajul său, „Anul acesta a început pe 24 februarie. Fără prefeţe şi preludii. Devreme. La ora 4. Era întuneric. Era gălăgie. A fost greu pentru mulţi şi înspăimântător pentru unii. Au trecut 311 zile. Încă poate fi întuneric, gălăgie şi complicat pentru noi.

Dar cu siguranţă nu ne va mai fi niciodată frică. Şi nu ne va fi niciodată ruşine. A fost anul nostru. Anul Ucrainei. Anul ucrainenilor”, a spus Volodimir Zelenski.

Aşadar, „Vreţi credinţă şi speranţă? Amândouă sunt de mult timp în forţele armate (ucrainene) (…) Dorinţa de lumină? Este în fiecare dintre noi, chiar şi atunci când nu există electricitate”, a spus Zelenski, făcând referire la bombardamentele masive efectuate de către Rusia asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Totodată, președintele ucrainean a spus că țara sa se va alătura Uniunii Europene și va deveni și membră NATO.

„Ni s-a spus să ne predăm. Am ales contraatacul! Ni s-a spus să facem concesii şi compromisuri. Ne alăturăm Uniunii Europene şi NATO”, a continuat Zelenski.

„Există ceva care ne poate speria? Nu. Există cineva care ne poate opri? Nu. Pentru că suntem cu toţii împreună. Pentru asta luptăm”, a adăugat el.

„Nu ştim cu siguranţă ce ne va aduce noul an 2023. Dar suntem pregătiţi pentru orice”, a mai spus președintele ucrainean.