Sursă foto: stiridecluj.ro

Școala de compoziție românească este de acum mai săracă! Profesorul și compozitorul clujean Cornel Țăranu a încetat din viață la vârsta de 89 de ani. Vestea tristă a fost anunțată de către colectivul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”.

„Acad. prof. univ. dr. Cornel Țăranu (20 iunie 1934 – 18 iunie 2023).

Cu tristețe și durere profundă, ne luăm rămas bun de la academicianul, profesorul universitar și compozitorul Cornel Țăranu.

Contribuțiile sale în muzica simfonică, de cameră și vocală au străbătut continente, aducându-i faimă internațională.

Remarcabilul său talent a fost recunoscut prin distincții prestigioase și premii înalt apreciate.

În activitatea sa de dascăl, a format discipoli care au devenit nume importante ale compoziției muzicale.

Plecarea sa lasă un gol imens în inimile noastre și în peisajul muzical românesc.

Ne vom aminti cu drag de curajul său creativ, de devotamentul pentru artă și de înțelegerea profundă a compoziției muzicale. În onoarea sa, continuăm să promovăm și să susținem valorile pe care le-a iubit atât de mult. Maestrul Cornel Țăranu va rămâne nemuritor în conștiința noastră prin muzica sa!”, au scris cei din Colectivul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” pe pagina de Facebook.

Cornel Țăranu, marele compozitor clujean, s-a născut pe 20 iunie 1934 în Cluj-Napoca. În perioada 1951-1957, el a studiat compoziția sub îndrumarea lui Sigismund Toduță la Conservatorul (actuala Academie) de Muzică din Cluj. În anii 1966-1967, a continuat studiile la Conservatorul din Paris, lucrând cu Nadia Boulanger și Olivier Messiaen, iar în 1968-1969 a urmat cursuri la Darmstadt, în Germania, alături de György Ligeti, Bruno Maderna și Christoph Caskel.

În anul 1968, el a fondat ansamblul „Ars Nova” la Cluj. În perioada 1970-1990, a început cariera universitară ca asistent, continuând să obțină grade academice, iar în 1990 a devenit profesor de compoziție la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A fost profesor colaborator al Academiei și a susținut cursuri în Germania, Israel, Elveția și Statele Unite ale Americii. În 1995, a înființat Festivalul „Cluj Modern”, unde deține funcția de director.

Unul dintre domeniile sale de interes a fost creația lui George Enescu, lucru care s-a reflectat în teza sa de doctorat intitulată „Enescu în conștiința prezentului”, precum și în finalizarea unor lucrări enesciene neterminate, folosind schițele originale. Printre aceste lucrări se numără Simfonia nr. 5 (părțile I și IV), Caprice roumain pentru vioară și orchestră, precum și poemul vocal-simfonic „Strigoii” pentru soprană, tenor, bariton, cor și orchestră, pe versurile lui Mihai Eminescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.