Miercuri, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a semnat contractul pentru proiectarea și realizarea instalației de tratare prin dezintegrare moleculară, ce are ca scop valorificarea energetică a deșeurilor municipale din județul Cluj.

”Suntem la finalul unui drum sinuos și începutul unei noi etape în ceea ce privește gestionarea deșeurilor din județul nostru. Este vorba despre o instalație ultra-modernă care are rolul de a reduce semnificativ cantitățile de deșeuri municipale rezultate din sortarea reciclabilului și tratarea mecano-biologică, astfel încât să ne putem încadra în ținta stabilită prin Strategia Națională de Gestionare a Deșeurilor: valorificarea energetică a minim 15% din deșeurile municipale până în 2025. Este un obiectiv îndrăzneț pe care îl putem bifa acum mult mai ușor, cu atât mai mult cu cât soluția tehnică propusă este una ecologică, ce va genera energie verde, valorificabilă economic. De altfel, din estimările noastre, energia produsă într-un an acoperă consumul Consiliului Județean, al stadionului Cluj Arena și al celorlalte instituții subordonate”, a afirmat Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Stația de dezintegrare moleculară urmează să fie completată în prima jumătate a anului viitor și va fi concepută pentru a putea fi extinsă cu noi module în funcție de cerințele identificate. Prima fază a proiectului este axată pe proiectare. În conformitate cu contractul încheiat, antreprenorul lucrărilor este responsabil pentru operaționalizarea și întreținerea instalației pe durata celor trei ani de garanție, fără niciun cost suplimentar pentru Consiliul Județean.

Instalația, care va fi complet automatizată, va fi amplasată în Zona Tehnică a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Cluj, pe o suprafață de aproximativ 1000 de metri pătrați, în apropierea Stației de Sortare și a Stației TMB.

Potrivit specificațiilor tehnice din caietul de sarcini, stația de dezintegrare moleculară va putea transforma energetic aproximativ 25.000 de tone de deșeuri reziduale pe an. Procesul tehnologic al instalației presupune inițial mărunțirea deșeurilor la o granulație sub 25 de milimetri și uscarea acestora până la o umiditate sub 20%. Apoi, deșeurile sunt introduse în reactorul stației pentru a fi supuse procesului de descompunere chimică (dezintegrare moleculară). Gazele rezultate sunt direcționate printr-un sistem complex de curățare, răcire, filtrare și stocare în rezervoare sub presiune. Aceste gaze sunt apoi utilizate pentru a alimenta un generator de curent, iar energia generată va fi livrată în rețeaua energetică națională.

Practic, dintr-o tonă de deșeuri mărunțite și uscate se pot produce aproximativ 400 de metri cubi de gaze, cantitatea exactă variind în funcție de puterea calorifică a deșeurilor. Din aceste gaze, care au o putere calorifică similară cu cea a gazului metan, se poate genera aproximativ 1,1-1,15 megawați pe oră de curent electric, din care până la 10% va fi folosit pentru a alimenta instalația. Astfel, prin generarea gazelor rezultate pe parcursul unui an, Consiliul Județean își propune să producă aproximativ 18.240,00 megawați pe oră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.