Invitaţia i-a fost transmisă în cursul unei reuniuni, luni, la Washington, între oficiali americani şi chinezi de rang înalt, precizează un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Aceşti oficiali au purtat o ”discuţie sinceră, substanţială şi productivă”, potrivit Departamentului de Stat, care a prezentat seara o dare de seamă.

Însă nu s-a anunţat vreo dată a venirii în Statele Unite a lui Wang Yi – care este însărcinatul cu cel mai înalt rang al Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) în diplomaţia chineză şi care l-a înlocuit în funcţie pe ministrul chinez de Externe Qin Gang, destiuit în mod misterios după ce a deţinut postul timp de şapte luni.

O ocazie ar putea să fie în marja Adunării Generale a ONU – prevăzută la mijlocul lui septembrie.

Matthew Miller a refuzat să spună dacă invitaţia a fost acceptată de către chinez, dar a subliniat că se ”aşteaptă să fie”.

Secretarul de Stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu Wang Yi la jumătatea lui iulie, în Jakarta, în marja unei reuniuni a ţărilor din sud-asiatice din ASEAN, şi în cursu unei vizite la Beijing, în iunie.

De atunci, oficiali americani s-au succedat la Beijing, inclusiv secretarul american al Trezoreriei Janet Yellen şi Emisarul Special în lupta împotriva modiifcărilor climatice John Kerry.

Secretarul american al Comerţului Gina Raimondo a confirmat, la sfârşitul lui iulie, că urmează să efectueze o vizită în China ”până la sfârşitul verii”.

Statele Unite şi China se înfruntă într-o competiţie feroce, însă se străduiesc să menţină dialogul, după luni de tensiuni.

Washingtonul a evitat să desemneze în mod oficial China – pe care o acuză de faptul că este responsabilă de un atac cibernetic recent vizând administraţii americane, între care şi Departamentul de Stat.