Ucrainenii au cerut tancurile Abrams M1, dar nu le folosesc pe front. Amenințarea vine de sus. Au trecut două luni de când fostele tancuri americane M-1 au ajuns în Ucraina. Și două luni de când nu am mai văzut nicio dovadă a existenței acestor tancuri pe câmpul de luptă.Nu este clar ce face Ucrainenii cu cele 31 de Abrams ale sale, dar este clar ce ar trebui să facă: să le înarmeze foarte bine pentru a rezista la atacurile dronelor kamikaze rusești de tip „first-person-view” încărcate cu explozibili.Ucrainenii au cerut tancurile Abrams M1, dar nu le folosesc pe front. Amenințarea vine de sus.Dronele FPV sunt peste tot, tot timpul, de-a lungul liniei de front de 600 de mile a războiului extins de 23 de luni al Rusiei împotriva Ucrainei. Ele rivalizează acum cu minele ca fiind cele mai mari amenințări la adresa tancurilor de ambele părți.Este aproape inevitabil ca Ucraina să piardă o parte din aceste tancuri. Tancurile M-1A1SA din anii 2000 pe care le-a primit Ucraina sunt unele dintre cele mai bine protejate tancuri din lume, dar, cu toate astea nu sunt invulnerabile la un atac țintit venit de sus – așa cum atacă dronele kamikaze ghidate prin telecomandă.Aceste tancuri sunt deosebit de vulnerabile în special la dronele FPV, care pot lovi acolo unde blindajul M-1 este cel mai subțire: pe partea superioară și de-a lungul laturilor.Gabriel Silveira, un observator atent al acțiunilor cu tancuri din Ucraina, a explicat problema dronelor M-1 pe platforma de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter.„Începând cu acoperișul, acesta este mare și foarte subțire, aproximativ 25 de milimetri”, a scris Silveira. „Un FPV chiar și cu o încărcătură antitanc veche poate străpunge acest loc pentru a ucide sau răni un membru al echipajului, Ar putea deteriora diverse componente electronice din interiorul turelei sau ar putea să îi dea foc și să forțeze echipajul să evacueze.”Armura laterală a M-1 reprezintă, de asemenea, o problemă. „Pe părțile laterale ale corpului, Abrams-ul are niște linii laterale de blindaj compozit oarecum vechi”, a explicat Silveira. „Cu toate acestea, restul fuselajului este acoperit de fuste laterale simple din oțel, iar blindajul de bază de pe părțile laterale ale fuselajului este, de asemenea, din oțel.”Ucraina trebuie să își îmbunătățească armamentul pentru tancurile M1
Nu este imposibil să aperi un M-1 de dronele FPV. Ucrainenii și-au blindat majoritatea tancurilor, adăugând cuști, lamele și blindaje reactive, după cum a fost necesar pentru a atenua slăbiciunile particulare ale anumitor tipuri de tancuri.Fostele Challenger 2 britanice au primit lamele laterale și plăci pentru carenele lor inferioare frontale subțiri. Leopard 2A4 de fabricație germană au primit o aplicare groasă, pe toată suprafața, a unui blindaj reactiv care explodează spre exterior pentru a devia o explozie care se apropie. Se pare că și Leopard 1A5-urile mai vechi, tot din Germania, vor primi, de asemenea, blindaj reactiv.Cea mai rapidă soluție pentru M-1 sunt niște cuști care, fixate cu șuruburi pe partea laterală și pe partea superioară a turelei, ar detona FPV-urile la câțiva centimetri de corpul tancurilor.O aplicare completă a blindajului reactiv poate adăuga tone de greutate unui tanc și riscă să se înfunde pe terenul noroios de iarnă.Când ar fi tancurile Abrams gata de luptă?
Blindat suplimentar, Abrams ar fi în sfârșit gata de luptă. Ce brigadă ar putea să le opereze rămâne un mister, dar planificatorii raționali le-ar putea repartiza brigăzii 47 Mecanizate a armatei ucrainene, care a ținut linia la nord de Avdiivka împotriva unei forțe rusești mult mai mari.Brigada a 47-a operează în prezent Leopard 2A6 de fabricație germană. Dar Germania și Portugalia au dat Ucrainei doar 21 de Leopard 2A6. Brigada 47 a pierdut cel puțin patru dintre aceste tancuri de 69 de tone și patru persoane – și a tăiat altele la Brigada 21 mecanizată din apropiere pentru a ajuta la compensarea pierderilor din cele 10 foste Strv 122 suedeze ale acestei unități, care sunt Leopard 2A5 modificate.Alte Leopard 2A6 sunt blocate în Lituania, așteptând reparații. Brigada 47 ar putea renunța la toate Leopardurile rămase, ar putea aduce Brigada 21 la capacitate maximă și ar putea prelua M-1-urile ca înlocuitori, potrivit Forbes.Dacă Ucraina va primi vreodată mai mult de 31 de Abrams depinde de un mic contingent de republicani pro-Rusia din Camera Reprezentanților a SUA, care de luni de zile refuză să voteze un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.